Vadeli Doğal Gaz Piyasası açıldı

Vadeli Doğal Gaz Piyasası açıldı

Türkiye’de doğal gaz ticaretinin vadeli kontratlarla yapılmasına imkan tanıyacak Vadeli Doğal Gaz Piyasası açıldı.

Türkiye’nin enerji borsası EPİAŞ bünyesinde faaliyet gösterecek Vadeli doğal gaz Piyasası canlı işlemlere açıldı. Türkiye böylece bölgedeki hukuki altyapılı vadeli doğal gaz borsası işleten ilk ülke olma unvanını taşıyacak.

Piyasa katılımcıları, vadeli piyasayla ileri tarihli ve fiziksel teslimatlı doğal gaz ticareti yapabilecek. Aylık, çeyreklik ve yıllık ürünler için, doğal gazın gelecekteki fiyatını öngörme ve fiyat riskinden korunma imkanına kavuşacak.

“DOĞAL GAZIN İLERİYE DÖNÜK FİYATLARI TAHMİN EDİLEBİLECEK”

Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tancan, "Bütün piyasalarda piyasa oyuncuları ileriye yönelik fiyatları bilmek isterler, kendilerini belirsizlik riskinden korumak isterler. Vadeli doğal gaz piyasalarında da piyasa oyuncuları doğal gazın ileriki aylardaki fiyatlarını tahmin edebilme şansına sahip olacaklar" şeklinde konuştu.

Vadeli Doğal Gaz Piyasası’yla Türkiye, bölgenin uluslararası standartlarda doğal gaz ticareti yapan ilk ülkesi olacak. Vadeli piyasa, Karadeniz gazının ileri tarihli kontratlarla satılmasına imkan sağlayacak.

“CARİ AÇIĞIN AZALMASINA KATKI SAĞLAYACAK”

Karadeniz gazının önemine vurgu yapan Tancan, "Özellikle Karadeniz gazının üretilmesi ve piyasaya sunulmasıyla birlikte cari açığın azalmasına çok büyük bir katkısı olacak" değerlendirmesinde bulundu.

“REKABET, DAHA DÜŞÜK VE DOĞRU FİYATLARI TEMİN EDECEK”

Piyasanın kullanıcılara sağlayacağı faydalara da değinen Tancan, "Rekabet, her zaman daha düşük ve daha doğru fiyatların ortaya çıkmasını da temin etmiş olacak. Bu da nihai tüketiciye hem öngörülebilirlik hem de bir fiyat avantajı sağlamış olacak" açıklamasını yaptı.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz