Türkiye ve Güney Kore arasında swap anlaşması imzalandı

Türkiye ve Güney Kore arasında swap anlaşması imzalandı

Güney Kore Merkez Bankası, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası ile 17,5 milyar liralık (2,3 trilyon won, yaklaşık 2 milyar dolar) swap anlaşması imzaladığını duyurdu.

Güney Kore Merkez Bankası, resmi internet sitesinde TCMB ile yapılan Swap anlaşmasını duyurdu. Duyuruda, yapılan anlaşmanın 3 yıl süreceği ve anlaşmanın uzatılabileceği bildirildi.

TCMB yetkilileri ise anlaşmayı teyit ederken resmi açıklamanın daha sonra yapılacağını aktardı.

DOLARA BAĞIMLILIK AZALACAK

Güney Kore Merkez Bankası'ndan yapılan duyuruda, "Bu anlaşma, iki ülke arasındaki ticareti swap anlaşmasıyla finanse ederek ticareti geliştirmek için ödeme sistemi oluşturulmasını amaçlamaktadır ve iki ülkenin ekonomik gelişimi doğrultusunda finansal iş birliği için düzenlenmiştir. İki taraf da bu anlaşmanın, ülkelerin kurumları arasındaki işbirliğini güçlendireceğini beklemektedir." cümlelerine yer verildi.

Uzmanlar bu anlaşma ile iki ülke arasındaki ticaretin daha da gelişmesi ve uzun vadede dolara olan bağımlılığın azaltılmasını bekliyor.

SWAP ANLAŞMASI NEDİR?

Kelime anlamı olarak swap, takas yapmak demektir. Bir değiş tokuş anlamına gelen bu kelime, finansal bir terim olarak kullanılmaktadır.

Swap anlaşmaları, iki tarafın belirli bir zaman dilimi içinde farklı faiz ödemelerini veya farklı para birimlerini karşılıklı olarak değiştirdikleri bir takas sözleşmesi olarak tanımlanabilir.

Swap piyasasında çoğunlukla döviz ve faize dayalı swap sözleşmeleri işlem görmekte.

Faiz swapı; biri sabit faizle, diğeri değişken faizle borçanan iki tarafın ödemelerini birbirleriyle değiştirmesi işlemidir. Bu durumda anapara kesinlikle el değiştirmez.

Çapraz döviz swapında ise iki farklı para birimindeki kur riski bellir bir süre için yok sayılarak faizi yüksek olan paranın faiz getirisinden yararlanma işlemidir. Böylelikle kur riski olan paradan, yüksek getiriye sahip diğer para birimine geçilmektedir.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz