Türkiye, ikinci çeyrekte en hızlı büyüyen ülke oldu: Yüzde 21,7

Türkiye, ikinci çeyrekte en hızlı büyüyen ülke oldu: Yüzde 21,7

Türkiye ekonomisi 2021 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 21,7 büyüme kaydederken dünyada en hızlı büyüyen ekonomi olarak da kayda geçti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan bu yılın ikinci çeyreğine ilişkin gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) sonuçları belli oldu. Verilere göre GSYH 2021 yılı ikinci çeyrekte, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21,7 arttı.

GSYH'yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2021 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki yıla göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak hizmetler yüzde 45,8, sanayi yüzde 40,5, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri yüzde 32,4, diğer hizmet faaliyetleri yüzde 32,3, bilgi ve iletişim faaliyetleri yüzde 25,3, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 8,5, gayrimenkul faaliyetleri yüzde 3,7, inşaat yüzde 3,1 ve tarım, ormancılık ve balıkçılık yüzde 2,3 arttı. Finans ve sigorta faaliyetleri ise yüzde 22,7 azaldı.

DÜNYADA EN HIZLI BÜYÜYEN EKONOMİ

Geçen yılın ikinci çeyreğinde yüzde 10,3 daralan Türkiye ekonomisi baz etkisiyle bu yılın aynı döneminde yüzde 21,7 büyüme kaydetti. Bu büyümeyle Türkiye, dünyada ikinci çeyrekte en hızlı büyüyen ülke oldu.

KOVİD-19 TEDBİRLERİNİN GEVŞEMESİ BÜYÜMEYİ HIZLANDIRDI

Türkiye’nin bu yüksek büyümesinde geçen yılın ikinci çeyreğinde Kovid-19 salgını nedeniyle tam kapanma gibi birçok kısıtlayıcı tedbirin alınmış olması etkili oldu. Ekonomi geçen yılın aynı döneminde tedbirler nedeniyle yüzde 10,3 daralmıştı. 2019 yılının ikinci çeyreğinde de dünya genelinde büyüme yaşanırken Türkiye yüzde 1,3 daralmıştı. Bu bilgiler ışığında bu yılın ikinci çeyreğinde baz etkisinin diğer birçok ülkeye göre daha sert biçimde kendini göstermesi, ekonomideki hızlı büyümenin yaşanmasına imkân sağladı.

DEV EKONOMİLER GERİDE KALDI

Yüzde 21,7’lik büyüme oranıyla dünyanın dev ekonomilerini geride bırakan Türkiye’yi yüzde 20,1 ile Hindistan ve yüzde 19,8 ile İspanya takip etti.

Koronavirüs salgınında alınan tedbirler ve aşılamayla rahatlayan piyasalar, ülkelerin normaldEn hızlı büyümesine imkân sağladı. Dünyanın en büyük ekonomisi unvanını elinde bulunduran ABD yüzde 12,2 büyürken, yıllardır hızla büyüyen ve ABD’nin rakibi olarak görülmeye başlanan Çin ise yüzde 7,9 büyüdü.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz