TÜİK kasım ayı enflasyon rakamlarını açıkladı! Enflasyon beklentileri aştı

TÜİK kasım ayı enflasyon rakamlarını açıkladı! Enflasyon beklentileri aştı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) kasım ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Bu kapsamda tüketici fiyatları kasımda aylık yüzde 3.51, yıllı bazda yüzde 21.31 oranında arttı. TÜİK verilerinin enflasyon beklentilerini aşması dikkatlerden kaçmadı…

Merakla beklenen kasım ayı Enflasyon rakamları Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklandı. Kamuoyuna duyurulan rakamlara göre tüketici fiyatları kasım ayında aylık yüzde 3.51, yıllık yüzde 21.31 arttı. Beklentiler ise aylık yüzde 2.88 ve yıllık yüzde 20.57 şeklindeydi. Bu veriler baz alındığında TÜFE bu rakamlarla 2018 yılının eylül ayından bu yana en yüksek seviyeye çıktı. TÜİK resmi internet sitesi, açıklamanın yapılacağı sıralarda yoğunluk sebebiyle kilitlendi ve rakamlara bir süre ulaşılamadı.

TÜİK Enflasyon Rakamlarını Açıkladı

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre TÜFE’de 2021 yılı kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 3.51 oranında artış yaşandı. Bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 19.82, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 21.31 oranında artış olması dikkatlerden kaçmadı. TÜİK verilerine göre enflasyonda 12 aylık ortalamalara göre yüzde 17.71 oranında artış yaşandı.

Yıllık en düşük artış yüzde 6.77 ile haberleşme sektöründe görüldü. Geçen yılın kasım ayına göre artışın düşük yaşandığı bir diğer grup ise yüzde 7.91 ile alkollü içecekler ve tütün oldu. Bunun arkasından gelen gruplar sırasıyla yüzde 8,33 ile giyim ve ayakkabı ve yüzde 13,96 ile eğlence ve kültür şeklinde açıklandı.

36 Maddenin Ortalama Fiyatında Değişim Olmadı

Kasım ayı enflasyon verilerine göre endekste kapsanan 415 maddeden 34 maddenin fiyatında düşüş yaşandı. Bunun yanı sıra 36 maddenin fiyatında ise ortalama bazda bir değişim olmadı. Öte yandan endekste yer alan 345 maddenin ortalama fiyatı ise son 1 ayda artmış oldu.

2021 yılı kasım ayında enflasyon artışının en çok görüldüğü ana gruplar yüzde 6,31 ile ulaştırma, yüzde 5,36 ile çeşitli mal ve hizmetler, yüzde 4,10 ile lokanta ve oteller şeklinde sıralandı. TÜİK verilerine göre işlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içecekler, tütün ve altın hariç kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 3.22 artış gerçekleşti.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz