TİM ve THY iş birliği yapacak: Hedef 6 milyar dolar

TİM ve THY iş birliği yapacak: Hedef 6 milyar dolar

Turkish Cargo ile Türkiye İhracatçılar Meclisi, ulaşım maliyetlerini azaltmaya yönelik Hava Kargo İş Birliği Protokolü’nü imzaladı.

Türk Hava Yolları (THY) ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) arasında ihracatı geliştirmek amacıyla uygun koşullarda kargo hizmeti verilmesini amaçlayan “Hava Kargo İş Birliği Protokolü” imzalandı.

Protokolün imza töreninde Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, TİM Başkanı İsmail Gülle ve THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı yer aldı.

YÜZDE 35’E VARAN İNDİRİM UYGULANACAK

Törende konuşan THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, geçen yılın aralık ayında hayata geçirilen iş birliğinin, ihracatçıların pazar erişiminin artması ve ülkeye daha fazla döviz kazandırılması için başlatıldığını vurguladı.

Bugün imzalanan protokolle ilk defa bozulabilir ürünleri indirim kapsamına aldıklarının altını çizen Aycı, “Bozulabilen ürünlerin içinde yumurtadan balığa kadar Türkiye’nin ihracatında son derece önemli ihracat kalemleri de bu işin içine girdi. Bunun yanında e-ticaret ürünlerine kadar varan daha geniş bir ürün yelpazesini indirim kapsamı içine alarak 46 ihracat yapılan ülkede yüzde 10 ila yüzde 35 oranında indirim verme konusunda anlaştık” şeklinde konuştu.

“6 MİLYAR DOLARLIK EK KAPASİTE OLUŞACAK”

Salgın döneminde uçakların büyük kısmını kargoya sevk ederek yolcu konusundaki açığı bu şekilde telafi etmeye çalıştıklarını söyleyen Aycı, “Geçen ay THY'nin kargo kısmı bir başarıya daha imza attı. Dünyada 3. sıraya yükseldiler. Dünyada taşınan her 20 kargodan birisini Turkish Cargo taşıyor. Bugün ihracatçımıza verdiğimiz yüzde 10 ila yüzde 35 arasındaki indirim ile ihracatımızda yaklaşık 6 milyar dolarlık ek kapasite oluşacak” dedi.

“35 ÜLKEDE 46 DESTİNASYON”

Salgın döneminde sektörün küresel devlerinin akıbeti tartışılırken THY’nin tüm olumsuzluklara karşın yeni seferlerle yoluna devam ettiğini söyleyen TİM Başkanı Gülle, “Bu yeni protokolle hava yoluyla ihracatın payını çok daha yukarılara taşıyacağız. Küresel lojistik ağlarında ciddi kopmaların olduğu, konteyner endekslerinin 4-5 katına çıktığı bir dönemde, ihracatımızı son 12 aylık dönemde 200 milyarın üstüne çıkarmamızda Turkish Cargo'nun katkısı oldukça büyük” ifadelerini kullandı.

Bugün imzalanan protokolle ihracatçılar için iş birliğini genişlettiklerini bildiren Gülle, Protokol kapsamında, genel kargo, yumurta, yaş meyve ve sebze, balık kapsamında taşınabilecek ihraç ürünlerinin 35 ülkedeki 46 destinasyona yüzde 10 ila yüzde 35 aralığındaki indirim oranlarıyla taşınabileceğini söyledi. Gülle ayrıca söz konusu 35 ülkenin içinde en çok ihracat yapılan 5 ülkenin de yer aldığının altını çizdi.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz