Temmuz enflasyonu son 18 yılın zirvesinde

Temmuz enflasyonu son 18 yılın zirvesinde

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre 2021 yılı Temmuz ayı enflasyonu yüzde 18,95 olarak duyuruldu. Bu oran, 2003 yılında kaydedilen 23,59'luk enflasyonun ardından en yüksek Temmuz enflasyonu oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Temmuz ayı Enflasyon verilerini açıkladı. Yapılan açıklamada Temmuz ayında yıllık enflasyon yüzde 18,95 olarak duyuruldu.

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Temmuz ayında tüketici fiyat endeksi bir önceki aya göre yüzde 1,80 artış kaydetti. Temmuz ayındaki yıllık çekirdek enflasyon ise yüzde 17,22 oldu.Üretici fiyatlarındaki yukarı yönlü ivme devam ederken verilere göre üretici fiyat endeksi Temmuz ayında, Haziran ayına göre 2,46 arttı. Üretici enflasyonunun yıllık bazda ele alındığında yüzde 44,92 seviyesinde olduğu görüldü.

18 YILIN EN YÜKSEK TEMMUZ ENFLASYONU

2003 yılında yüzde 23,59 olarak kaydedilen Temmuz enflasyonunun ardından en yüksek enflasyon oranı geçtiğimiz Temmuz ayında gerçekleşti. Açıklanan verilere göre son 18 yılın en yüksek enflasyon oranı yüzde 18,95 ile geçtiğimiz Temmuz ayında belirlendi.TÜİK verilerine göre Temmuz ayı itibariyle yıllık ortalamalar dikkate alındığında tüketici fiyatları yüzde 15,15, yurt içi üretici fiyatları yüzde 28,47 artış gösterdi.

KAVCIOĞLU OYNAK ENFLASYONA İŞARET ETMİŞTİ

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu 29 Temmuz'da "Enflasyon Raporu 2021-III" tanıtımına ilişkin bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada enflasyonun, kısıtlamaların kalkması, enerji fiyatlarındaki yükseliş ve tarım emtialarında yaşanan düşüşle beraber oynak bir seyir izleyebileceğine değindi.

"Para politikası duruşumuz bu oynaklıkların ana eğilime yansımasını engelleyebilecek bir sıkılıktadır. Öngörülerimiz enflasyonda kısa vadede gözlenebilecek hareketin geçici olacağını ve enflasyonun yılın son çeyreğinde belirgin şekilde düşeceğini gösteriyor." diyerek sözlerine devam eden Kavcıoğlu, "Mevcut görünüm çerçevesinde, enflasyonda kısa vadede belirleyici olan arızi unsurların üçüncü çeyrekten itibaren etkisini yitirmeye başlayacağını ve enflasyonun son çeyrekte yavaşlama eğilimine gireceğini tahmin ediyoruz. Enflasyon ve enflasyon beklentilerindeki mevcut yüksek seviyeler, enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar sıkı parasal duruşun kararlılıkla sürdürülmesini gerektiriyor." dedi.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz