TCMB yıl sonu enflasyon beklentisini açıkladı! Enflasyonda rekor artış

TCMB yıl sonu enflasyon beklentisini açıkladı! Enflasyonda rekor artış

Son dakika gelişmesi olarak basında yer alan habere göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Aralık ayı piyasa katılımcı anketi sonuçlarını paylaştı. Anket sonucuna göre yıl sonu enflasyon beklentisi rekor seviyeye çıktı…

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), her ay olduğu gibi Aralık ayı için de piyasa katılımcı anketini tamamladı. Anket sonuçlarını açıklayan Merkez Bankası’nın yeni tahminleri kafalarda soru işareti bıraktı. 2021 yılı Aralık ayı piyasa katılımcıları anketi, reel sektör ve finansal sektör temsilcileri ile yapılıyor. Ayrıca bu ankete ekonomi profesyonellerinden oluşan 50 katılımcı da beklentilerini açıklıyor.

Katılımcıların beklentileri toplu hale getirilerek Merkez Bankası tarafından değerlendirme yapıldı. Bu kapsamda cari yıl sonu tüketici Enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki ankette yüzde 19.31 seviyesinden yüzde 23.85’e çıktı. Tam 1 yıl sonrası enflasyon beklentisi ise bir önceki anket sonuçlarında yüzde 15.61’di. Aralık ayı anket sonuçlarına göre 12 ay sonrası TÜFE beklentisi yüzde 21.39 olarak açıklandı.

2022 Sonunda Enflasyon Ne Kadar Olur?

Merkez Bankası’nın piyasa katılımcıları ile yaptığı beklenti anketinde 2022 Aralık ayında enflasyon rakamlarına ilişkin tahminler değerlendirildi. Bu kapsamda TÜFE’nin ortalama olarak yüzde 16.73 ihtimalle yüzde 24 ila 26 aralığında olacağı öngörüldü. Anket katılımcılarının yüzde 16.75 ihtimaline göre ise TÜFE’de 26’dan fazla artış bekleniyor.

Benzer anket döneminde nokta tahminler esas alındı. Bu şekilde yapılan Merkez Bankası piyasa katılımcı anketine göre katılımcıların yüzde 16’sı beklentinin yüzde 22 ila 24 aralığında olacağını belirtti. Bunun yanında yüzde 20.45 katılımcı ise 2022 Aralık ayında TÜFE beklentisini yüzde 24 ila 26 arasında bekliyor.

TCMB Faiz Politikası Beklentisi

Cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 15.53 seviyesindeydi. Merkez Bankası tarafından son dakika açıklaması olarak duyurulan anket sonuçlarına göre bu dönemde yüzde 14.93 oldu. Buna paralel olarak MB döviz kuru beklentileri de şekillendi. Merkez Bankası’nın cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 9,98 TL iken, bu anket döneminde 13,77 TL oldu.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz