Tarlada 18, tezgâhta 120 lira!

Tarlada 18, tezgâhta 120 lira!
NotHaber

Tüccarlardan şikayetçi olan Antepli fıstık üreticileri çiftçiden 18 TL’ye alınan fıstığın işlendikten sonra tezgâhta 120 liraya satılmasından şikayetçi. Çiftçiler çay ve fındıkta olduğu gibi fıstıkta da taban fiyat olmasını istiyor.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, 'yeşil altın' olarak bilinen Antep Fıstığında rekolte düştü, fiyat fırladı. Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, tarladan 18 ila 22 TL’ye alınan fıstığın işlendikten sonra 120 liradan satıldığını söyledi. İşlenmiş fıstığın 70-80 lira arasında satılması gerektiğini belirten Çolak, fıstık fiyatlarının tüccarlar tarafından belirlendiğini, fahiş fiyatların önlenebilmesi için Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) alım yapması gerektiğini ekledi.

ÇOLAK: FISTIĞIN GERÇEK FİYATI 70-80 TL OLMALI

Başkan Çolak, Gaziantep’te 42 milyon fıstık ağacının olduğunu belirterek, "Boz fıstık, ilk hasat döneminde 18-22 TL arasında alıcılara satıldı. Şu anda ise 28-33 TL arasında fiyatla alıcı bulmaktadır. Fiyatların bu denli yüksek olmaması lazım. Kuruduktan sonra fıstıkta ister istemez kilogram olarak azalmalar oluyor. Kuruması ve kabuğunun çıkmasıyla yüzde 40 ile 60 arasında ağırlığını kaybeden fıstık ortalama 70-80 lira gibi bir fiyattan satılması gerekirken, bu rakam 120 liraları görüyor" diye konuştu.

YOK YILI REKOLTESİNDEN DAHA DA DÜŞÜK

Bu yılın çiftçiler arasında ürün azlığı nedeniyle yok yılı olarak kabul ediliyor. Ancak diğer yok yıllarından farklı olarak kuraklık nedeniyle rekoltenin daha aşağı seviyelerde olduğunu görüldü. Fıstığın yok yıllarında yüzde 30-40 seviyelerinde hasat yapılırken bu yıl hasadın yüzde 25 seviyelerine kadar düştüğü tespit edildi.

“ANTEP FISTIĞI İÇİN TABAN FİYAT BELİRLENMELİ”

Fındık ve çayda olduğu Antep fıstığında da taban fiyat belirlenmesini isteyen Çolak “Çiftçinin elinde alternatifi olmuş olsa, TMO alım yapıp fiyatlara müdahale yapmış olsa tüccarlar alım fiyatlarını yükseltir. Ancak taban fiyatı olmaması nedeniyle tüccarlar, bir araya gelerek fıstığın kilogram fiyatını belirliyor. Tüccarların bu girişimi sonrası çiftçi, belirlenen fiyata fıstığını satmaya eli mahkum kalıyor” diye konuştu.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz