Sudan toprakları Türk tohumuyla yeşerecek

Sudan toprakları Türk tohumuyla yeşerecek

Türk tarımı Sudan topraklarını yeşertecek. Trakya Tohum AŞ ve Trakya Dış Ticaret Platformu iş birliğiyle Sudan’da ayçiçeği, çeltik, pamuk, buğday, mısır ve soya tohumları üretilecek.

Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA), Trakya’nın önde gelen Tohumculuk ve tarım makinesi firmalarının temsilcileriyle, Sudan’ın tarım bölgesi El Cezire’de gerçekleştirilen ziyarette yatırım ve iş birliği anlaşmaları imzalandığını açıkladı.

İYİ NİYET ANLAŞMALARI İMZALANDI

TRAKYAKA, Trakya Tohum AŞ ve Trakya Dış Ticaret Platformu iş birliğinde Sudan’ın başkenti Hartum ve Vad Medeni’ye yapılan ziyarette, tohumculuk ve tarım makineleri alanında ülkedeki fırsatlar üzerine çeşitli görüşmeler yapıldı.

Saha ziyaretleri ve ikili görüşmeler gerçekleştiren heyet, sonrasında atılması gereken adımları ve tarafların yükümlülüklerini içeren iyi niyet anlaşmaları imzaladı.

Yapılan anlaşmalar ışığında; bölgenin işgücü ve verimli toprakları, Trakya Tohum AŞ’nin bilgi birikimi ve sektörel tecrübesi ile birleştirilecek. Gerekli yatırımların ardından Trakyalı heyet, ülkede ayçiçeği, çeltik, pamuk, buğday, mısır ve soya tohumları üretecek.

“YENİ BİR KAZAN KAZAN MODELİ”

Sudan’da gerçekleştirilecek tarımsal faaliyetlerin iki ülke için de verimli olmasını beklediklerini aktaran TRAKYAKA Genel Sekreteri Mahmut Şahin, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Sudan verimli topraklara sahip. Ayrıca ambargo da kalktı. Finans kanalları açıldı, Ziraat Katılım'ın Hartum'da şubesi var. Bunlar büyük değişimler Sudan için. Bizim de tohumcularımız ve tarım makinesi üreticilerimiz dünya çapında üretim bilgi ve kalitesine sahip. Amacımız iki tarafın da güçlü yanlarını birleştirerek yeni bir kazan kazan modeli ortaya çıkarmak.

Türk tohumculuğunda bir mihenk taşı olan Trakya Tohum AŞ ile Sudan’da uluslararası bir marka haline gelmeyi düşünüyoruz. Sudan’ı bölgenin tohum üssü haline getireceğiz. Keza tarım makineleri alanında da Sudan’ın ihtiyacı olan her şey bizde var. Kesinlikle bu sektörü de sürece dahil etmeliyiz.

1-2 seneye kalmaz, ülkenin uluslararası arenada kabul görmesi ile Amerikalı ve Avrupalı firmalar Sudan’a akın edecek. Bizler herkesten önce gidiyoruz ve hep biz kazanalım mantığı ile gitmiyoruz. Biz ne kazanıyorsak, Sudanlı kardeşlerimiz de bunu kazansın istiyoruz.”

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz