Powell'dan varlık alımı azaltma mesajı

Powell'dan varlık alımı azaltma mesajı

Fed Başkanı Jerome Powell, Jackson Hole sempozyumunda tahvil alımlarını azaltmaya bu yıldan başlamanın uygun olabileceğini söyledi.

Fed başkanı Jerome Powell, Jackson Hole sempozyumunda yaptığı konuşmada olumlu mesajlar verdi. Tahvil alımlarını azaltmaya bu yıldan başlamanın uygun olabileceğini söyleyen Powell, bu durumun doğrudan faiz artırım zamanlaması olmadığını da sözlerine ekledi.

"TOPARLANMA HIZI BEKLENTİNİN ÜZERİNDE"

Dünya genelinde etkisini sürdüren Kovid19 salgınından toparlanmanın beklentilerin üzerinde bir hızla devam ettiğini belirten Powell, "Pandemi sonrası toparlanma eşit olmadı. Dayanıklı tüketim mallarında arzın üstünde artan talep enflasyonu yükseltti." diye konuştu.

"YÜKSEK ENFLASYONA FED TEPKİ VERİR"

Delta varyantının risk oluşturmasına karşın hedefe ilerlemeye devam ettiklerini belirden Powell, "Fed politikası şu anda iyi konumlanmış durumda. Bence enflasyon için önemli ilerleme kriteri karşılandı. Dayanıklı tüketim mallarında arzın üzerinde artan talep enflasyonu yükseltti. Maksimum istihdama doğru net bir ilerleme var. Fiyat artışları belli başlı ürünlerde yoğunlaşıyor. Dayanıklı tüketim mallarında da fiyat baskısı azalacak. Ücret artışları verimlilik üzerinde kalırsa fiyat artışları görülebilir" dedi.

Yaşanan enflasyon sorununun geçici olduğunu dile getiren Powell, "Yüksek enflasyon problem olursa Fed kesinlikle tepki verir. Yüzde 2'lik enflasyon hedefine ulaştığımızı zaman gösterecek. Geçen yıl yaptığımız değişiklikler bize kolaylık sağladı. Toparlanmayla varlık alımlarını azaltmayı çoğu üye destekliyor." ifadelerini kullandı.

"DİKKATLİ OLACAĞIZ"

Temmuz ayı toplantısında da bu yıl içinde varlık alımlarının azaltılmasına başlanması fikrini öne sürdüğünü hatırlatan Powell, "Temmuz toplantısında bu yana istihdam konusunda daha fazla ilerleme oldu, bununla beraber delta varyantı da daha fazla yayıldı. Gelen verileri ve gelişen riskleri değerlendirirken dikkatli olacağız. Varlık alımının azaltımı ve hızı faiz artırımının zamanlaması konusunda doğrudan bir işaret içermeyecek. Fed faiz oranlarını tam hedeflere yaklaşana kadar sıfıra yakın tutacağız. Yüzde 2 enflasyona sürdürülebilir temelde ulaşılıp ulaşılamadığını zaman söyleyecek. Bugünkü zorluklara rağmen ABD ekonomisini pandemi öncesindekine benzer istihdama giden bir patikada." şeklinde konuştu.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz