Powell’dan enflasyon uyarısı: Beklenenden uzun sürebilir

Powell’dan enflasyon uyarısı: Beklenenden uzun sürebilir

ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell, kongrede yapacağı konuşmada enflasyon baskılarının tahmin edilenden daha uzun sürebileceğine ilişkin uyarılara yer verdi.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Powell, 28 Eylül’de ABD Senatosunun Bankacılık, Konut ve Kentsel İşler Komitesinde Koronavirüs Yardım, Destek ve Ekonomik Güvenlik Yasası’na (CARES) ilişkin yapacağı konuşmanın metnini yayımladı.

Kovid19’a karşı aşılamanın ilerlemesi ve maliye politikasındaki büyük gayretlerin toparlanmaya önemli destek sağladığını vurgulayan Powell, genel ekonomik faaliyette olduğu gibi işgücü piyasasındaki koşulların da iyileşmeye devam ettiğini belirtti.

Ekonomik büyümenin yılın ilk yarısında güçlü bir yükseliş yakaladığına işaret eden Powell, ikinci yarıda da büyümenin hız kesmeden devam etmesini beklediğini bildiren Fed Başkanı Powell, “Fed olarak toparlanmanın tamamlanması için gereken süre boyunca ekonomiyi desteklemek için elimizden gelen her şeyi yapacağız.” değerlendirmesinde bulundu.

“DELTA VARYANTI TOPARLANMAYI YAVAŞLATTI”

Ekonomik gidişatın, salgının seyrine bağlı olduğunu ve risklerin hala sürdüğünü belirten Powell, Delta Varyantının vakalarda artışa yol açmasının ekonomik toparlanmayı yavaşlattığını öne sürdü. Aşılamanın artmasıyla devam eden ilerlemenin de daha normal ekonomik koşullara dönüşün desteklenmesinde yardımcı olacağını vurguladı.

“ENFLASYON YÜKSEK KALMAYI SÜRDÜRECEK”

Enflasyondaki yükselişin farkında olduklarını söyleyen Powell, gelecek aylarda ılımlı hale gelmeden önce enflasyonun muhtemelen yüksek kalmayı sürdüreceğini belirtti. Ekonominin normalleşmesi ve harcamalardaki toparlanma sürerken, özellikle bazı sektörlerdeki arz sıkıntısı nedeniyle fiyatlarda yukarı yönlü baskıların görüldüğünü aktaran Powell, bu etkilerin beklenenden daha büyük ve uzun süreli olduğunu ifade etti. Öte yandan enflasyonun uzun vadeli olarak yüzde 2 hedefine doğru gerilemesinin beklendiğini de bildirdi.

“GEREKİRSE MÜDAHALE EDERİZ”

Powell, tüm dünyada enflasyonist baskılar karşısındaki endişeye ilişkin olarak, “Normalleşme devam ederken, dar boğazlar, istihdam zorlukları ve diğer kısıtlamalar beklenenden daha büyük ve kalıcı olabilir, enflasyon için yukarı yönlü riskler oluşturabilir. Sürekli yüksek enflasyon ciddi bir endişe haline gelirse, kesinlikle yanıt verir ve enflasyonun hedefimizle tutarlı seviyelerde olmasını sağlamak için araçlarımızı kullanırız.” ifadelerine yer verdi.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz