Powell: “Tahvil alımlarını kasımda azaltmaya başlayabiliriz”

Powell: “Tahvil alımlarını kasımda azaltmaya başlayabiliriz”

ABD Merkez Başkanı Powell, Fed’in politika faizini sabit tutma kararının ardından önemli açıklamalarda bulundu. Varlık alımlarının kasım ayından itibaren azaltılabileceğini söyledi.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Fed’in politika faizini yüzde 0-0,25 aralığında sabit tutma kararının ardından bir basın toplantısı düzenledi. Video konferans yöntemiyle düzenlenen toplantıda Powell, önemli açıklamalarda bulundu.

“VARLIK ALIMLARINI AZALTMAYI KASIMDA BAŞLATABİLİRİZ”

Kovid19 salgınında Delta varyantının ekonomik toparlanmaya sekte vurduğuna değinen Powell, buna rağmen yılın son çeyreğinde ekonomik büyümenin yüksek olmasını beklediğini söyledi.

Tam istihdam seviyesinden hala uzak olduklarını belirten Powell, ekonominin henüz faiz artışını gerektirecek noktaya ulaşamadığının altını çizdi.

Varlık alımlarının büyük oranda etkisini yitirdiğini ifade eden Powell, varlık alımlarının gelecek yılın ortasında sonlanmasının uygun olduğunu düşünüyoruz. Eğer iş gücü verileri beklentilerimizle uygun gerçekleşirse kasımda bile varlık alımlarını azaltmaya başlayabiliriz” şeklinde konuştu.

FAİZ ARTIŞI 2022’DE

Varlık alımlarının azaltılmasıyla ilgili sürecin faiz artışıyla ilgili olmadığını ifade eden Jerome Powell, Fed yetkililerinin yarısının 2022’de faiz artışı beklediğini ve gidişatın da büyük oranda bu doğrultuda gözüktüğünü söyledi.

Faiz artışının yüksek olasılıkla varlık alımlarının azaltılması sürecinin sonunda gerçekleşeceğini belirten Fed Başkanı, “Faiz artışı için gereken çıta, varlık azaltışı için gerekenden çok daha yüksek” şeklinde konuştu.

“EVERGRANDE KRİZİ ÇİN’E ÖZEL BİR DURUM”

ABD’deki kurumsal şirketlerin iflas oranının oldukça düşük olduğunu hatırlatan Powell’a göre, piyasaları tedirgin eden Çinli gayrimenkul devi Evergrande’ın iflasın eşiğine gelmesi Çin’e özel bir durum.

Öte yandan ABD Hazinesi’nin borç sınırına ilişkin problemi çözmesinin hayati önem taşıdığını vurgulayan Powell, Fed’in temerrüt durumunda piyasaları ve ekonomiyi koruyabilecek bir pozisyonda olmadığını açıkladı.

“BİZİM İÇİN GERÇEK SINAV ENFLASYONUN YÜZDE 2 ÇEVRESİNDE ÇIPALANMASI”

Enflasyonun beklentilerin dışında hareket etmesi halinde Fed’in reflekslerinin kuvvetli olduğunun ve yanıt vermekten geri durmayacağının altını çizen Powell, “Bizim için gerçek sınav enflasyonun yüzde 2 çevresinde çıpalanması” şeklinde konuştu.

Ekonomideki durgunluğa ve fiyatların, hedeflerin üzerinde olduğuna değinen Powell, Fed’in enflasyon hedefinde istediğinden fazlasını elde ettiğini vurguladı.

Öte yandan Powell, bilanço konusunda bir karar almadıklarını kaydederken, Fed’in dijital para ihracını da proaktif bir şekilde değerlendirdiğini bildirdi.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz