Piyasalar gözlerini Merkez Bankası’na çevirdi

Piyasalar gözlerini Merkez Bankası’na çevirdi

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, bugün saat 14.00’da faiz kararını açıklayacak. Piyasalar, ağırlıklı olarak faizin sabit bırakılmasını bekliyor. Ancak bazı kurum ve ekonomistler ise indirim beklentisine girmiş durumda.

Piyasalar, gözünü bugün saat 14.00’da Merkez Bankası Para Politikası Kurulu tarafından açıklanacak Faiz kararına dikti. Merkez, geçtiğimiz ay politika faizini yüzde 19’da sabit tutma kararı almıştı.

5 DEFADIR FAİZE DOKUNULMUYOR

Mart ayından bu yana görevini sürdüren Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, kendi başkanlığında Para Politikası Kurulu’nu 5 defa topladı ancak Kurul bu 5 toplantıda da faize dokunmadı.

Piyasalar çoğunlukla faize dokunulmayacağını bekliyor ancak bazı ekonomistler, Kavcıoğlu’nun söylem değişikliğinin ardından faizin düşebileceğini işaret ediyor.

ÇEKİRDEK ENFLASYON VURGUSU YAPMIŞTI

Ağustos ayında Enflasyon yüzde 19,25’e yükselerek yüzde 19’da kalan politika faizini aşmıştı. Kavcıoğlu ise daha önce faizin enflasyonun altında kalmayacağını belirtmişti. Kavcıoğlu 8 Eylül’de Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası ekonomi toplantısında yaptığı konuşmada ise “Küresel merkez bankacılığında, para politikası duruşu belirlenirken, para politikasının etkisi dışında olan kısa vadeli arızi unsurlardan arındırılmış Çekirdek enflasyon göstergeleri esas alınır” şeklinde konuştu.

Gıda fiyatlarındaki artış ve üretim sıkıntılarının enflasyonda kısa vadeli oynaklıklara neden olduğunu aktaran Şahap Kavcıoğlu, bu nedenle manşet enflasyon yerine arındırılmış ana eğilimi ölçmeye yarayan çekirdek enflasyon göstergelerine ağırlık vereceklerini belirtti.

Uzmanlara göre yüzde 19,25'lik manşet enflasyon yerine yüzde 16,76'lık çekirdek enflasyona bakıldığında Para Politikası Kurulu’nun faiz artırımı bir yana indirim için bile alanı açılmış oluyor.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz