Merkez Bankası'ndan dolara müdahale! 4. kez dolar satıldı

Merkez Bankası'ndan dolara müdahale! 4. kez dolar satıldı

Merkez Bankası bugün bir kez daha hızla yükselen döviz kuruna müdahale etti. Satış yönünde müdahalede bulunan Merkez Bankası, son 2 hafta içinde dövize 4. kez müdahale etmesiyle dikkat çekti…

Son dönemde artan döviz kurları finansal piyasalar kadar yatırımcıları da yakından ilgilendiriyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün bir kez daha döviz kuruna satış yönünde müdahalede bulundu. TCMB resmi internet sitesi üzerinden yapılan duyuruda, döviz piyasasına yeni müdahale geldiği belirtildi.

Merkez Bankası’nın sitesinde yapılan açıklamada, “Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edilmektedir. Kamuoyunun bilgisine sunulur.” ifadelerine yer verildi. Bu gelişme ile birlikte TCMB, son 2 hafta içinde döviz kuruna 4. kez müdahale etmiş oldu.

7 Yıl Aradan Sonra Gelen Müdahale

Son dönemde döviz kurlarında hızlı artış yaşanması dikkatlerden kaçmadı. Ekonomi politikasında düşük faiz dönemine geçilmesiyle birlikte döviz kurları her geçen gün rekor kırarak yükseldi. TCMB, döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle 1 Aralık’ta 2014'ten bu yana ilk defa satış yönünde piyasaya müdahalede bulunduğunu açıklamıştı.

Bu açıklamanın üzerinden çok geçmeden TCMB tarafından ikinci müdahale geldi. 3 Aralık’ta yapılan bu müdahalede Dolar / TL kurunun 13.89’lu seviyelere çıkması etkili olmuştu. Merkez Bankası’nın üçüncü müdahalesi ise geçtiğimiz hafta 10 Aralık tarihinde dolar 13,96 TL seviyesindeyken yapıldı. Yapılan açıklamaların ardından dolar/TL kurundaki hareketlilik yerli yatırımcıları da etkiledi.

Merkez Bankası Faiz Kararı Ne Olacak?

Merkez Bankası’nın 16 Aralık Perşembe günü gerçekleştireceği faiz toplantısı finansal piyasalar tarafından yakından takip ediliyor. TCMB’nin aralık ayında da politika faizinde 100 baz puan indirim yapması bekleniyor. Ekonomistlerle yapılan anketlerde kurum analistlerinin büyük bir çoğunluğu TCMB’nin 16 Aralık’ta faiz indirimi yapacağını öngördü. Dolar kuruna peş peşe müdahalelerde bulunan ve son 2 haftada 4. kez dolar satan Merkez Bankası’nın faiz stratejisi merak ediliyor. TCMB’nin Para Politikası Kurulu (PPK) tarafından yapılacak faiz toplantısı 16 Aralık Perşembe saat 14:00’te sonuçlanacak.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz