Merkez Bankası yatırımcılarla toplantı yaptı! Toplantıda ne konuşuldu?

Merkez Bankası yatırımcılarla toplantı yaptı! Toplantıda ne konuşuldu?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), video konferans yöntemi ile yatırımcı ve ekonomistlerle bir araya geldi. Yerli yatırımcılarla saat 11:00’de toplantıya başlayan TCMB öğleden sonra da yabancı yatırımcılarla görüşecek. Toplantılarda ne konuşuluyor?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yatırımcılarla video konferans yöntemi ile toplantı yapılacağını duyurdu. Yapılan toplantıda “para politikası ticari kredileri olumlu etkiledi, ancak kredi büyümesi ortalamanın altında kaldı” diyen Kavcıoğlu, önemli açıklamalar yaptı. Küresel çapta artan emita fiyatları ve tedarik zinciri kaynaklı unsurlar ortadan kalktığı zaman enflasyonun gerileyeceğini söyledi. Bu açıklamalar finansal piyasa otoriteleri ve yerli yatırımcılar tarafından yakından takip edildi.

“2022 İlk Yarısında Meyvesini Verecek”

Zaman zaman ekonomistler tarafından eleştirilen bir model kullanan TCMB para politikası hakkında Başkan Kavcıoğlu şunları söyledi: “Mevcut para politikası duruşumuzun birikimli etkilerini 2022'nin ilk yarısında gözlemleyeceğiz. Firmalarımızın yatırım iştahı ve istihdam beklentileri geçmiş yıllara göre oldukça yüksek seviyelere gelmiş durumda. Cari işlemler dengesi , ağustos ve eylül aylarında fazla verdi ve yıllıklandırılmış cari işlemler dengesindeki iyileşme belirginleşerek devam etti.”

Son dönemde hızla tırmanan dolar ve Euro fiyatlarına da dikkat çeken TCMB Başkanı, bu piyasada gerçekçi olmayan bir tablo olduğunu dile getirdi. Sağlıksız fiyat oluşumu olduğu için TCMB’nin yüksek volatiliteye müdahale edebileceğini söyledi. Rezerv durumu hakkında konuşan Kavcıoğlu, “Rezervlerimiz son dönemde istikrarlı bir artış eğilimine girdi. Kararlı bir şekilde rezervlerimizi artırmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Yabancı Yatırımcılarla Da Görüşülecek

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu öncülüğündeki ekonomi heyeti, saat 11:00’de yerli yatırımcılar ve ekonomistler ile bir araya geldi. Edinilen bilgilere göre yetkililer saat 16:00’da yabancı yatırımcılarla da video konferans yönetim ile bir toplantı gerçekleştirecek.

Hatırlanacağı üzere Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası son dönemde artan döviz kurlarına doğrudan müdahale ettiğini duyurmuştu. TCMB’den sürpriz bir kararla gelen açıklamada “Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edilmektedir” ifadelerine yer verildi. TCMB yetkilileri bu müdahaleden sonra ilk iş olarak yerli ve yabancı yatırımcılarla toplantı gerçekleştirmeye başladı.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz