Merkez Bankası faiz kararı ne zaman? Faiz indirimi yapılacak mı?

Merkez Bankası faiz kararı ne zaman? Faiz indirimi yapılacak mı?

Finansal piyasalar kadar milyonlarca vatandaşın da yakından takip ettiği Merkez Bankası faiz kararı gündemden düşmüyor. TCMB faiz kararı ne zaman açıklanacak? Merkez Bankası faizleri indirirse ne olur?

Son dönemde hızla yükselen döviz kurlarının etkisiyle vatandaşlar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Faiz kararına odaklandı. Merkez Bankası’nın aralık ayı için vereceği faiz kararı finansal piyasaların odak noktasına alındı. Bununla birlikte milyonlarca vatandaş da faizlerin indirilip indirilmeyeceği sonucunu merak ediyor.

TCMB faiz kararı öncesi yapılan anketlerin büyük bir çoğunluğunda ekonomistlerin faiz indirim kararı beklediği sonucu çıktı. Merkez bankasının Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı yakından takip ediliyor. Merkez Bankası faiz kararını ne zaman açıklayacak? TCMB faiz indirimi yapacak mı yoksa faizler yükselecek mi?

TCMB Faiz Kararı 16 Aralık’ta Açıklanacak

Merkez Bankası’nın aralık ayı faiz kararı toplantısı, 16 Aralık 2021 Perşembe günü gerçekleştirilecek. Toplantının ardından aynı gün içinde saat 14:00’te resmi açıklama ile faiz kararı duyurulacak. Anadolu Ajansı'nın Merkez Bankası Para Politikası Kurulu beklenti anketine göre, ekonomistler aralık ayı faiz kararında da faiz indirimlerine devam edilmesini bekliyor.

Ekonomistlerin büyük bir çoğunluğu 16 Aralık tarihinde Merkez Bankası’nın faizlerde 100 baz puan indirim yapabileceğini düşünüyor. PPK toplantısında yönelik piyasa beklenti anketi 20 ekonomistin katılımı ile sonuçlandı ve sonuçları basına açıklandı. Anket sonuçlarına göre 1 ekonomist 25 baz puan, 1 ekonomist 50 baz puan, 1 ekonomist ise 75 baz puan indirim yapılmasını bekliyor. 14 ekonomist ise 100 baz puan indirim beklediğini açıkladı.

Foreks Anketinde İndirim Bekleniyor

TCMB’nin aralık ayında faiz indireceğine dair beklentilerini açıklayan Foreks ekonomistleri de dikkat çekti. Bu ekonomistler arasında 2 uzman TCMB’den 200 baz puanlık indirim gelebileceğini öngördü. Bu ay faiz değişikliği beklemeyen 2 ekonomist ise ilk faiz değişiminin önümüzdeki aydan itibaren başlayabileceğini söyledi. TCMB faiz kararında daha önceki aylarda olduğu gibi indirim yönünde bir karar verilmesi halinde döviz kurlarındaki hızlı yükseliş devam edebilir. Bu yüzden TCMB faiz toplantısı büyük önem taşıyor.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz