Merkez Bankası faiz kararı ne olacak? 16 Aralık faiz kararına yönelik tahminler

Merkez Bankası faiz kararı ne olacak? 16 Aralık faiz kararına yönelik tahminler

2021 yılının son politika faizi kararı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından verilecek. Piyasaların yanı sıra milyonlarca vatandaşın da yakından takip ettiği Merkez Bankası faiz kararı hakkında tahminler gelmeye başladı…

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından 16 Aralık tarihinde alacağı Faiz kararı son günlerin en çok konuşulan konusu haline geldi. Finansal piyasaların yanı sıra milyonlarca vatandaşın da yakından takip ettiği TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı, radara alındı. Merkez Bankası, 16 Aralık saat 14:00’te 2021 yılının en son faiz kararını açıklayacak.

Hatırlanacağı üzere Kasım ayında gerçekleştirilen TCMB Para Politikası Toplantısı sonrası politika faizi kararı 100 baz puan indirilmişti. Aralık ayında da faiz indirmesi beklenen Merkez Bankası’nın bu toplantısına yönelik önemli kurumlardan beklenti anketleri yapıldı. Bu anket sonuçlarına göre TCMB’nin nasıl hareket edeceği merak ediliyor.

TCMB Faiz Kararı Beklenti Anketleri Sonuçlandı

Reuters tarafından yapılan ankete 13 kurum katıldı. Bunların 12’si, haftalık repo faizinin 25 ile 200 baz puan indirilmesi yönünde görüş bildirdi. Medyan yüzde 14 olarak işaretlenirken bir ekonomist ise Merkez Bankası’nın faizde değişiklik yapmayarak sabit kalacağını öngördü. Öte yandan Reuters anketinde 2022 yılı sonunda faiz sorusuna cevap veren 8 ekonomistin medyanı ise yüzde 13 çıktı.

İsviçre merkezli dünyanın önde gelen bankalarından Credit Suisse ekonomistleri TCMB Başkanı Kavcıoğlu’nun geçen haftaki toplantısında faiz kararı hakkında ipucu verdiğini söyledi. Bankaya göre 16 Aralık’ta faiz indirimi olmama olasılığının artmış olabileceği belirtiliyor. Öte yandan finans dünyasının önde gelen pek çok kurumu ise Merkez Bankası’nın 16 Aralık tarihinde vereceği kararda faiz indirimine devam edeceği ifade edildi.

Faiz İndirimine Devam Edilecek

İngiltere’nin köklü bankası Barclays, TCMB’nin haftaya açıklayacağı faiz kararını masaya yatırdı. Uluslararası yatırım bankası Barclays, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın gelecek iki toplantıda toplam 300 baz puan daha indirim yaparak faizleri yüzde 12 seviyesine sabitleyerek yeni yıla gireceğini öngördü. Bununla birlikte kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings ise daha fazla faiz indirim kararının makroekonomik istikrar için ciddi risk oluşturduğunu vurguladı.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz