Memur ve memur emeklilerinin toplu sözleşme görüşmeleri başladı

Memur ve memur emeklilerinin toplu sözleşme görüşmeleri başladı

Milyonlarca memur ve memur emeklisinin 2022 ve 2023 yıllarında maaş ve aylıklarına yapılacak zam için 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri başladı.

Hükümet ile memur konfederasyonları arasındaki 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri ile yaklaşık 4,2 milyon memur ve 2,2 milyon memur emeklisinin 2022 ve 2023 yıllarındaki mali ve sosyal hakları belirlenecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın Reşat Moralı Toplantı Salonu'nda Bakan Vedat Bilgin'in başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ve hizmet kollarında yetkili sendikaların genel başkanları katılım gösterdi.

Görüşmelerin ardından hükümet, memurlar için zam teklifini 12 Ağustos'ta açıklayacak.

"TÜRKİYE ÇALIŞANLARINI ENFLASYONUN ALTINDA EZDİRMEYECEKTİR"

Toplantının açılış konuşmasını yapan Bakan Bilgin, toplu sözleşmelerin demokratik toplumlarda devlet ile toplum arasındaki bağları güçlendiren kurumsal yapılar olduğuna dikkat çekti.

Toplu sözleşmelenin, tarafları ortak menfaatler çerçevesinde daha ileri düzeyde dayanışma ve bütünleşmeye götürmesi amacını taşıdıklarını belirten Bilgin, bu bütünleşmenin sosyal ve ekonomik sorunları çözerek daha da ileri bir düzeyde anlaşma zemininde neticelenmesini temenni ettiklerini dile getirdi.

Konuşmasının devamında Bakan Bilgin, "Sayın Cumhurbaşkanımızın deyimiyle Türkiye, çalışanlarını enflasyona ezdirmeyecektir. Enflasyonun üzerinde bir noktada meseleyi ele alacağımızı belirtmek isterim." dedi.

SENDİKALARDAN ORTAK TALEPLER

Geçmiş yıllardan farklı olarak bu yıl Memur-Sen ve Türkiye Kamu-Sen ortak taleplerle toplantıya katıldı. Hükümetten taban aylığa 600 lira seyyanen zam isteyen sendikalar tarafından 2022 yılında yüzde 21, 2023 yılında yüzde 17 ve her yıl yüzde 3 olmak üzere iki yolda toplam yüzde 6 refah payı artışı talebinde bulunuldu.

FIRSAT EŞİTLİĞİ VE GELİR VERGİSİ ADALETİNİN SAĞLANMASI ÖNEMLİ

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın yaptığı açıklamada geçmiş dönemlerde yaşanan pürüzlerin giderilmesini ve gelir dağılımdanki adaletin gözetilmesini arzuladıklarını dile getirdi.

Diğer sektörlere olduğu gibi memur ve kamu emeklilerinin de teşvike ihtiyaç duyduğunu ifade eden Yalçın, fırsat eşitliği ve gelir adaletinin sağlanmasının toplu sözleşme marifetiyle yapılmasının önemli olduğunu düşündüklerini vurguladı.

Ayrıca kamu ve memur emeklileri ile birlitke memurların da bayram ikramiyesi kapsamına alınması gerektiğini belirten Yalçın, kamuda kreş hizmetinin sağlanmasını ya da teşvik verilerek çocuk başına kreş ödeneğinin karşılanmasını istediklerini söyledi.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz