Kavcıoğlu: Enflasyondaki geçici unsurlar etkisini yitirecek

Kavcıoğlu: Enflasyondaki geçici unsurlar etkisini yitirecek

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, enflasyonda etkili olan geçici unsurların Türkiye’de de etkisini yitireceğini söyledi.

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, videokonferans yoluyla gerçekleştirilen yatırımcı toplantısında açıklamalarda bulundu. Finansman koşullarına daha duyarlı olan dayanıklı mal talebinde yavaşlama olduğuna dikkat çeken Kavcıoğlu, dayanıksız mal talebinde ise güçlenme yaşandığını belirtti.

“ENFLASYONDAKİ GEÇİCİ UNSURLAR TÜRKİYE’DE ETKİSİNİ YİTİRECEK”

Hizmet sektöründeki açılma ve turizmin de katkısı ile istihdam piyasasının salgın dönemi etkilerinden büyük oranda arındığını vurgulayan Kavcıoğlu, “Mevcut durumda ihracattaki güçlü seyir, ithalatta miktar bazlı yavaşlama ve altın ithalatındaki kayda değer düşüş dış dengede devam eden iyileşmeyi destekliyor. Enflasyon görünümünde etkili olan geçici unsurların Türkiye'de de etkisini yitireceğini öngörüyoruz. Para politikası duruşumuzu belirlerken, para politikasının etkileyebildiği talep unsurları, Çekirdek enflasyon gelişmeleri ve arz şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına yönelik analizleri değerlendirdik” şeklinde konuştu.

“REZERVLERİMİ ARTIRMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Merkez Bankası rezervlerinin 85 milyar dolar seviyesinden 122 milyar dolara çıktığına dikkat çeken Kavcıoğlu, “Kararlı bir şekilde rezervlerimizi artırmaya devam edeceğiz. Yurt içi yerleşiklerin mevduatta TL tercihleri güçlü kalmaya devam ediyor. Mart ayında yabancı para (YP) mevduattan Türk lirası (TL) mevduata kayda değer düzeyde bir dönüş gerçekleşti. Takip eden aylarda mevduat artışının TL cinsinden olması ters para ikamesi görünümünü olumlu yönde destekliyor. Yıl başına göre TL mevduat 300 milyar liraya yakın artış kaydetti. YP mevduat ise ihracattaki güçlü seyir, turizmde görülen toparlanma ve yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız kanalı ile sisteme döviz ve efektif girişine rağmen parite etkisi arındırıldığında görece sınırlı bir artış sergiledi” ifadelerini kullandı.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz