Karadeniz’in doğalgazı ilk kez alev alacak!

Karadeniz’in doğalgazı ilk kez alev alacak!
NotHaber

Türkiye’nin Karadeniz’de bulduğu ilk büyük doğalgaz yatağında gaz yakma töreni bugün yapılacak. Törene Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez canlı bağlantıyla katılacak.

Sakarya Gaz Sahası’nda Türkiye’nin denizlerde keşfettiği en büyük doğalgaz rezervinden elde edilen gazın ilk yakma töreni bugün yapılacak. Törene Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez canlı bağlantı yoluyla katılacak.

İLK KEŞİFİ CUMHURBAŞKANI MÜJDELEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2020 yılının Ağustos ayında Tuna-1 Kuyusu'nda 320 milyar metreküplük doğal gaz bulunduğu müjdelenmişti. Daha sonra 2020 yılının Ekim ayında rezerv güncellendi ve toplam rezerv 405 milyar metreküpe çıktı. Takip eden aylarda Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküplük yeni bir doğalgaz rezervi keşfedildi. Bu keşifle birlikte Karadeniz’deki toplam doğalgaz rezervi 540 milyar metreküpe çıktı.

GÜNDE 10 MİLYON METREKÜP DOĞALGAZ ÇIKARILACAK

Karadeniz’de keşfedilen doğalgaz 2023 yılında kullanılmaya başlanacak. Filyos tesislerine günde 10 milyon metreküp doğalgaz pompalanacak. 2027 ile 2028 yıllarında yıllık olarak 15 milyar metreküp doğalgaz üretilecek. Bu üretim sayesinde, doğal gaz tüketiminin yüzde 30’unu karşılanacak. Böylelikle doğal gaz faturasının 6 milyar dolar azalması bekleniyor.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz