Kahveye Brezilya zammı! İki katına çıktı

Kahveye Brezilya zammı! İki katına çıktı

Kahve fiyatlarına son bir ayda gelen yüzde 100’e yakın zam vatandaşı çileden çıkardı. Brezilya’daki olumsuz hava koşullarının etkili olduğu iddia edilen zam karşısında kahve tüketiminin azalması bekleniyor.

brezilya’daki olumsuz iklim koşulları nedeniyle düşen kahve üretimi, Türkiye’deki Kahve fiyatlarını da etkiledi. Kahvenin fiyatı bir ayda yaklaşık iki katına çıktı. Ağustos ayında 50 liraya satılan kahvenin kilosu bugün 90 ile 100 lira arasında satılmaya başladı.

KARABORSA KAHVE DÖNEMİ GELİYOR

Kahve denince İstanbul’da akla ilk gelen yer eminönü’nde kahveciler gelecek günlere umut dolu bakamadıklarını ifade ediyorlar. Kahve satışı yapan esnaflar, kahve fiyatlarındaki yükselişin gün geçtikçe artacağını hatta kahvenin karaborsaya bile düşebileceğini söylüyor. Kahve dükkanı işletmecileri de durumdan mustarip. Eminönü’nde bir kahve dükkanı işletmecisi, konuya ilişkin olarak “Kahve fiyatları çok arttı. Mesela buraya gelip kahve içmek isteyenlere ikram ettiğimiz kahve fiyatları bile yükseldi. Bundan 1 ay önce 50 lira olan bir kahve şu an neredeyse 100 lira oldu. Bu zam daha çok espresso çekirdeğinde hissedildi. Müşterilerimiz bu zammı şikayet etmeye başladı. Geçen ay espresso 100 liraydı şu anda 300 liraya kadar yükseldi. Brezilya’da olan iklim değişikliği nedeniyle maalesef kahve fiyatları yükseldi” şeklinde konuştu.

BREZİLYA’DAKİ DON KAHVEYİ VURDU

Kahve fiyatlarındaki artışın devam edeceğini iddia eden başka bir kahve dükkanı işletmecisi de “Kahve fiyatlarında bir artış var, ve bu artış daha da devam edecek. Brezilya’da çok uzun zamandır yaşanmayan bir don olayı ve arkasında kuraklık Fiyat artışına neden oldu. Mesela şu an Brezilya’da kış ayı olması gerekirken, 30- 35 derecelik bir sıcaklık var. Bu da tüm oradaki hasat yapılan ağaçların sökülüp, yeniden dikilmesi anlamına geliyor. Şu an kahve fiyatları yarı yarıya arttı. Fiyatlar daha da artabilir. Hatta kahve karaborsaya bile düşebilir. Kahve fiyatları arttıkça vatandaşların aldığı gramaj da azalıyor” şeklinde endişelerini dile getirdi.

TÜKETİCİLER DE TEPKİLİ

Kahve içmeyi seven vatandaşlar, fiyatlardaki fahiş artışlardan dolayı tepkili. Kahve almak için Eminönü’ne gelip fiyatları gören bir vatandaş, “Kahve tüketmeyi çok seviyorum. Günde birkaç demlik filtre kahve, iki fincan Türk kahvesi içiyorum. Ancak şu an fiyatlar çok arttı. O yüzden kahve içmeyi azaltmayı düşünüyorum. Şu an 500 gram Türk Kahvesi’ne 75 lira ödedim” diye konuştu.

Bir başka kahve tüketicisi vatandaş ise daha önce 30 liraya aldığı kahve için artık 90 lira ödemek zorunda kaldığını belirterek fiyatlardaki artıştan rahatsız olduğunu dile getirdi.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz