İSTİB Başkanı Kopuz: “Gıda enflasyonunun çözümü tarımda”

İSTİB Başkanı Kopuz: “Gıda enflasyonunun çözümü tarımda”

İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) eylül ayı meclis toplantısında konuşan Başkan Ali Kopuz, gündeme dair açıklamalarda bulundu. Yaşanan ekonomik zorluklara değinen Kopuz, “Gıda enflasyonunun çözümü tarımda” ifadesini kullandı.

İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Kopuz, borsanın eylül ayı meclis toplantısında gündeme dair açıklamalarda bulundu. Özellikle gıda fiyatlarındaki artışın küresel bir sorun haline geldiğini belirten Kopuz, “Gıda enflasyonunun çözümü tarımda” dedi.

“TÜRKİYEYE ÖZEL BİR DURUM DEĞİL”

Enflasyondaki yükselişin Türkiye’ye özel bir durum olmadığının altını çizen Kopuz, “Özellikle gıda fiyatlarındaki artış küresel bir sorun haline gelmiş durumda. FAO'nun bu ay başında açıkladığı Gıda Fiyatları Endeksi'ne göre gıda fiyatları son bir yılda yüzde 32,9 arttı. Gıda enflasyonu, genel enflasyonda önemli bir paya sahip. İklim değişikliği ve nüfus artışları ile beraber artan küresel gıda ihtiyacı nedeniyle yükselen gıda fiyatları, enflasyonla mücadele etmeyi daha da zorlaştıracak gibi görünüyor. Enflasyon, pandeminin etkisiyle sanayileşmiş ülkelerin de sorunu haline geldi” şeklinde konuştu.

“GIDA ENFLASYONU İLE MÜCADELENİN TEMELİ TARIM”

Başkan Kopuz sözlerinin devamında ise “Bu yüzden gıda enflasyonu konusuna önümüzdeki dönemde de özel bir önem atfetmeliyiz. Gıda enflasyonu ile mücadelenin temelinde tarım politikaları var. Çeşitli vesilelerle belirttiğimiz gibi, gıda enflasyonu sorunu, tarımsal destekler, verimliliği artırıcı önlemler, tarımsal ürün planlaması, arazi toplulaştırma, tarımda ileri teknoloji kullanımı ve gençlerin tarıma yönlendirilmesi gibi çok boyutlu çözümlere ihtiyaç duyuyor. Maalesef son büyüme rakamlarında tarımın payı beklentilerin altında geldi. Bu da sorunun çözümü için daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz