İnşaat devi Evergrande için iflas çanları çalıyor

İnşaat devi Evergrande için iflas çanları çalıyor

Çinli inşaat devi Evergrande iflasın eşiğine geldi. Hisseleri yüzde 20 değer kaybeden Evergrande, toplamda 300 milyar dolarlık borca sahip. Evergrande’nin perşembe günü 83 milyon 500 bin liralık tahvil ödemesi var ve bu durumda şirketin nasıl bir yol izleyeceği belirsizliğini koruyor. Olası bir iflasın ise tüm ekonomilerde domino etkisi yapacağı düşünülüyor.

Çinli gayrimenkul devi Evergrande iflasın eşiğine geldi. Hisseleri yüzde 20 değer kaybeden şirket, perşembe günü 83 milyon 500 bin dolarlık tahvil ödemesi yapmak zorunda ancak ödeme yapabileceği hakkında umut vadeden herhangi bir açıklama henüz yok.

EVERGRANDE İFLASI NE SONUÇLAR YARATACAK?

Evergrande 300 milyar doları bulan borcu ödeyemeyerek iflas ilan ederse ekonomistlere göre piyasalarda bir domino etkisi yaşanabilir. İlk olarak Asya piyasaları, ardından da dünyadaki tüm borsaların bu iflastan olumsuz etkileneceğine inanan uzmanlar, kritik durumdaki tüm şirketlerin iflasa yaklaşmasıyla kurların alt üst olabileceğini ifade ediyorlar.

KÜRESEL PİYASALARDA DOMİNO ETKİSİ YAPABİLİR

Küresel piyasalar, Evergrande şirketinde yaşanan belirsizlikler, küresel tedarik zinciri sorunları ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bu hafta yapacağı tahvil alımlarının azaltılmasına ilişkin yol haritası açıklamasını beklerken yeni haftaya satışla başladı.

Bu hafta birçok merkez bankası, para politikası toplantıları gerçekleştirecek. Bankaların artan enflasyon baskılarıyla şahinleşilebileceği endişesi ise yatırımcılardaki risk iştahını dizginliyor.

ASYA PİYASALARINDA İVME EKSİ YÖNDE

Çinli Evergrande’nin perşembe günü ödemesi gereken 83 milyon 500 bin dolarlık tahvil ödemesi, Asya piyasalarında baskıya neden oldu.

Asya bölgesinde birçok borsanın tatilde olmasıyla Asya piyasası haftaya düşük hacimli başladı. Çin, Japonya ve Güney Kore piyasalarında ise bugün resmi tatil nedeniyle işlem yapılamıyor. Hong Kong pay piyasasında ise yüzde 3’ün üzerinde düşüşler yaşanıyor.

KRİPTO PİYASASI DA EVERGRANDE’DEN NASİBİNİ ALDI

Evergrande’nin küresel piyasaları etkilemesi, Kripto paralarda da dalgalanmalar yarattı. Küresel piyasalardaki risk iştahının azalması, kripto piyasalarda da yankı buldu. Güne 45 bin dolar seviyelerinden başlayan Bitcoin, haberlerin ardından sert bir düşüşle 42 bin 500 dolara indi. Bitcoin etkisiyle diğer tüm altkoinler de sert düşüş yaşadı.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz