İhracatın şampiyonu kiraz ve domates oldu

İhracatın şampiyonu kiraz ve domates oldu

Türkiye’nin ocak-ağustos döneminde gerçekleştirdiği 1 milyar 785 milyon dolarlık yaş meyve sebze ihracatının şampiyonu kiraz ve domates oldu.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) verilerine göre geçen yılın ocak-ağustos döneminde 1 milyar 493 milyon dolarlık döviz girdisi sağlayan Yaş meyve sebze ihracatı, bu senenin aynı döneminde 1 milyar 785 milyon dolara yükseldi.

Bu dönemde Kiraz ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre azalmasına rağmen ekonomiye 184 milyon 13 bin dolarlık katkı sundu. Diğer yandan Domateste ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16’lık artış yaşandı ve 240 milyon 209 bin dolarlık ihracat yapıldı.

Kiraz ve domatesin genel yaş meyve sebze ihracatına katkısı ise toplamda 424 milyon 422 bin dolar oldu.

“ARTIŞIN DAHA YÜKSEK OLMASINI BEKLİYORUZ”

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Nejdat Sin, geçen yılın ocak-ağustos dönemine göre yaş meyve sebze ihracatında yüzde 20’lik artış olduğunu belirtti. Sin, sözlerinin devamında “Biz bu artışı yeterli görmüyoruz. 20 Ağustos'ta mayer limon ihracatı başladı. 17 Eylül'de ise enterdonat dediğimiz limon çeşidinin ihracatına başlanacak. Yeni sezon narenciye ürünlerinin devreye girmesiyle ihracatta daha hızlanırız. Önümüzdeki aylarda bu artışın daha yüksek olmasını bekliyoruz. Bu sene Türkiye'de mevsimler normal gidiyor, üretimde bir problemimiz yok, her ürün çok şükür yeterli kadar var umarım ekstra bir doğal bir şey olmazsa iyi bir sezon bekliyoruz” şeklinde konuştu.

“SULAMA SİSTEMLERİNİ ÇOK İYİ KULLANMAMIZ LAZIM”

Ülke ekonomisine sundukları katkıyı artırmak için her zaman çalışma içerisinde olduklarını söyleyen Sin, “Normal şartlarda biz ihracatımızın üstüne koyarak gidiyoruz. Hedefimiz çıtayı hep yükseltmek. Bazı sıkıntıların da önüne geçmek lazım. Küresel ısınma dünyada bir sorun, bizim ülkemizde de bir sorun. Suyu yönetmek, suyu olumlu kullanmak, teknik anlamda artık salma suyundan tamamen uzaklaşmak lazım. Damlama ve değişik sulama sistemlerini çok iyi kullanmamız lazım” ifadelerini kullandı.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz