İhracatçıya özel fon kurulacak!

İhracatçıya özel fon kurulacak!
NotHaber

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ihracatçıların finansman ihtiyaçlarını daha kolay gidermek için ihracatçılara özel yeni bir fon kurulacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 aylık ihracatta 17 Eylül itibariyle Türkiye’nin 211 milyar dolara ulaştığını, bunun bir rekor olduğunu açıkladı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 28. Olağan Genel Kurulu ve İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye artık dünya ihracatında yüzde 1 pay seviyesine ulaşarak kritik eşiği yakaladı. Küresel İnovasyon Endeksi'nde sürekli yukarı çıkması bu başarının tesadüf değil, samimi ve yoğun bir gayretin eseri olduğunu açıkça gösteriyor” dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: İHRACATIN İTHALATI KARŞILAMA ORANI YÜZDE 85

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 52'lik bir artışı ifade eden 19 milyar dolarla bu ayın tüm zamanlardaki rekorunu elde ettik. Eylül ayında da 20 milyar doları bulacağımızı ümit ediyoruz. Daha önemlisi ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 85 seviyesine çıkmış olmasıdır. Geçmişte yüzde 55'ler düzeyine kadar inen bu oranın geldiği seviye Türk ekonomisinin ve ihracatının ne kadar sağlıklı yol aldığının işaretidir”

İHRACATÇILARA BİR DE MÜJDE VERDİ

İhracatçılarla yeni bir gelişmeyi paylaşan Erdoğan, “Artan ihracatımızın hızına uygun finansmanı sağlayacak yeni bir mekanizma kurmakta olduğumuzun müjdesini size vermek istiyorum. Kuracağımız İhracatı Geliştirme Fonu ile ihracatçılarımıza sağladığımız diğer desteklere ilave olarak sadece sizlerin erişimine açık bir finansman kaynağı oluşturuyoruz. Türkiye İhracatçılar Meclisi ve ihracatçı birliklerimizin katkılarıyla oluşacak bu fon sayesinde ihracatçılarımızın finansmana erişiminde teminat sorunu ortadan kalkacaktır” dedi.

HEDEF 300 BİN İHRACATÇI

Türkiye’deki ihracatçı sayısını önce 150 bine, ardından 300 bine çıkarmayı hedeflediklerini aktaran Erdoğan, “Ancak bu şekilde son 20 yılda aylık ortalama yaklaşık 3 milyar dolardan 20 milyar dolara çıkardığımız ihracatımızı ve ihracatçı sayımızı yeniden aynı oranlarda artırabiliriz” şeklinde konuştu.

İHRACAT EYLEM PLANI HEDEFİ: 81,5 MİLYAR DOLAR

Bugüne kadar ihracatın üçte ikisinin 2 bin kilometre menzildeki ülkelere yapıldığını hatırlatan Erdoğan, "Artık 8 bin kilometre menzili hedef olan uzak ülkeler stratejisini hayata geçiriyoruz. Amacımız uzak coğrafyalardaki ülkelerin ithalatlarında ülkemizin payını 4 kat artırmaktır. Bu doğrultuda 84,5 trilyon dolar büyüklüğüyle dünya ekonomisinin yüzde 64'ünü oluşturan 17 ülkeye ihracatımızı 81,5 milyar dolara çıkarmak için hazırladığımız eylem planını önümüzdeki günlerde açıklıyoruz” diyerek yeni bir programın uygulanacağını haber verdi.

Erdoğan, konuşmasının ardından Türkiye'nin 2020 yılında en çok ihracat yapan firmalarına ödüllerini verdi. Ödül alan firma temsilcileri Erdoğan ve bakanlarla hatıra fotoğrafı çektirdi.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz