Hükümete talimat yağdırdı!

Hükümete talimat yağdırdı!
NotHaber

Ayçiçeği üretimini gündeme getiren CHP Sözcüsü Faik Öztrak, çiftçinin ekonomik durumunun iyileştirilebilmesi için hükümete bir dizi talimat verdi.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Ayçiçeği Üretimi üzerinden çiftçilerin sorunlarını gündeme getirdi. Ürün fiyatı ile girdi fiyatı arasında sıkışan çiftçinin perişan olduğunu savunan Öztrak “Üzüm üreticisi, fındık üreticisi, pancar üreticisi, yer fıstığı üreticisi feryat ediyor” dedi.

FAİK ÖZTRAK: AYÇİÇEĞİNDE ALIM FİYATI DÜŞTÜ

Ayçiçeği alım fiyatları hakkında bilgi veren Öztrak “Çerezlik ayçiçeğinde geçen yıl 13-14 lira olan fiyatlar şimdi 6-7 liralarda. Yüzde 40 yağlı ayçiçeğine 5 lira 10 kuruş avans fiyatı verdiler. El insaf. Mazot uçmuş, gübre uçmuş, ilaç uçmuş, bunun zaten üretim maliyeti en az 4 bin 500 lirayı buluyor. Bu çiftçi ne yiyecek ne içecek, seneye hangi parayla tarlasını sürüp ekecek?” şeklinde konuştu.

“KİLO BAŞINA 1 LİRA PİRİM VERİN”

Öztrak hükümete ayçiçeği üretimiyle ilgili talimat vererek “Çiftçinin önümüzdeki yıl ayçiçeği üretebilmesi için üreticiye kilo başına primi 1 liraya yükseltin. İndirilen gümrük duvarlarını yeniden yüzde 27 yapın. 1,5 ton ithalat için 1 ton üreticiden alım kotası getirin” dedi.

“ÇİFTÇİYİ İTHALAT SOPASIYLA DÖVÜYORLAR”

Çiftçiye kanunen hak ettiği, 213 milyar liralık tarımsal desteği de ödemediklerini iddia eden Öztrak “Çiftçiyi bir de ithalat sopasıyla dövüyorlar. 19 yılda, tarım ve hayvancılıkta yapılan toplam ithalat, 120 milyar 419 milyon doları buldu. Bu kadar parayı, bizim çiftçimiz yerine, elin çiftçisi, elin yabancı şirketi kazandı” şeklinde konuştu.

“ASGARİ ÜCRETE SADECE 3 ÇEYREK ALTIN ALINIYOR”

Dünya Bankası verilerine göre, son üç yılda ülkedeki yoksul sayısının 3 milyon 232 bin kişi arttığını savunan Öztrak “TÜİK’e göre yoksul sayısının 17 milyon 921 bin kişi. 2002 yılının sonunda ortalama bir memur maaşıyla 18 çeyrek altın alınırken, şimdi 6 çeyrek alınıyor. Asgari ücretle ise 6 çeyrek altın alınırken, bu sayı 3'e düştü. Avrupa İstatistik Ofisi'nin rakamlarına göre, 26 Avrupa ülkesi içinde Arnavutluk, Karadağ ve Bulgaristan'dan sonra, asgari ücretin en düşük olduğu ülke, Türkiye. Türkiye artık Avrupa'nın Çin'i bile değil” diye konuştu.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz