Gözler Merkez Bankası faiz kararında! Faizler düşecek mi? Açıklama ne zaman?

Gözler Merkez Bankası faiz kararında! Faizler düşecek mi? Açıklama ne zaman?

Vatandaşların ve ekonomistlerin gözleri Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararına çevrildi. Enflasyon verilerinden sonra piyasalar için önemli bir veri olan faiz kararı nasıl sonuçlanacak? MB faiz kararı ne zaman verilecek?

TÜİK tarafından geçtiğimiz günlerde açıklanan enflasyon rakamlarının ardından piyasalarda heyecan giderek arttı. Şimdi gözlerin çevrildiği Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararının nasıl açıklanacağı merak konusu oldu. MB tarafından açıklanacak faiz kararı, piyasaların yönünü ve döviz kurundaki hareketliliği belirlediği için vatandaşlar tarafından da yakından takip ediliyor. Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, döviz kurlarındaki yüksek hareketlilik sebebiyle piyasaya müdahale edildiği açıklanmıştı.

Politika faizinin düşüp düşmeyeceği özellikle birikimlerini enflasyona karşı korumak isteyen vatandaşların gündeminde yerini aldı. Son dönemde TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verilerinden sonra çok önemli bir yeri bulunan faiz kararı için Merkez Bankası özel bir toplantı düzenleyecek. MB tarafından yapılan son açıklamada ise “Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edilmektedir.” ifadeleri kullanılmıştı.

MB Faiz Kararı Hangi Gün Açıklanacak?

Milyonlarca vatandaşın ve piyasaların gözünü diktiği Merkez Bankası politika faizi kararının açıklanacağı tarih belli oldu. Özellikle MB tarafından alınacak olan faiz kararı, döviz kurlarındaki hareketliliği tetiklemesi sebebiyle büyük önem taşıyor. TCMB Para Politikası Kurulu, 16 Aralık 2021 Perşembe günü faiz kararını vermek için bir araya gelecek. Toplantı sonrasında MB tarafından alınan faiz kararı saat 14:00’te kamuoyuna ve piyasalara duyurulacak.

Faizler İnecek Mi?

Merkez Bankası tarafından belirlenen politika faizinde indirim yapılıp yapılmayacağı merak ediliyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu tarafından yapılan son açıklamada, döviz kurlarında yaşanan hareketliliğe dikkat çekildi. TCMB Başkanı, “Mevcut para politikası duruşumuzun birikimli etkilerini 2022'nin ilk yarısında gözlemleyeceğiz. Merkez Bankası'nın döviz piyasasına müdahalesinin amacı piyasadaki likidite koşullarını desteklemeye ve oynaklığı gidermeye yöneliktir. Faiz indirimi için sınırlı alanımız kaldı, bu alanı büyük ölçüde bitirdiğimizi düşünüyorum.” açıklamasını yaptı. Buradan hareketle piyasalardaki “TCMB faiz indirecek” algısında zayıflama yaşandığı görüldü.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz