Fitch, Türkiye’nin büyüme tahminini yükseltti

Fitch, Türkiye’nin büyüme tahminini yükseltti

Fitch, Küresel Ekonomik Görünüm raporunda Türkiye’ye ilişkin olumlu işaretlere yer verdi. Raporda, Türkiye’de 2021 yılında neredeyse son 10 yılın en yüksek büyümesinin yaşanabileceği belirtildi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Küresel Ekonomik Görünüm raporunun eylül sayısını yayımladı. Raporda Türkiye’nin bu yıl, son 10 yılın en yüksek büyümesini yaşayabileceğini belirten Fitch, Türkiye’nin büyüme beklentisini yüzde 7,9’dan yüzde 9,2’ye yükseltti.

SON 10 YILIN EN YÜKSEK BÜYÜMESİ YAŞANABİLİR

Raporda, Türkiye’deki ekonomik toparlanmanın devam ettiği belirtilirken, bu yıl son 10 yılın en yüksek ekonomik büyümesinin yaşanma ihtimalinin yüksek olduğu vurgulandı.

Türkiye’nin 2021 yılına ilişkin Büyüme tahminini de güncelleyen Fitch, beklentisini yüzde 7,9’dan yüzde 9,2’ye çıkardı. Ağustos ayı raporunda da Türkiye’nin büyüme beklentisini yükselten Fitch, o zamanki tahminini yüzde 6,3’ten yüzde 7,9’a yükseltmişti.

ENFLASYON ÇİFT HANEDE KALACAK

Türkiye’de ekonomik büyümenin 2022 yılında yüzde 3,5 seviyelerine gerilemesinin öngörüldüğü raporda 2023’te ise yüzde 4,5 düzeyine yükselmesi tahmin edildi.

Raporda mevcut güçlü büyüme oranlarına yükselen Enflasyonun da eşlik ettiğinin altını çizen Fitch, enflasyonun yavaşlayacağını ancak 2023 yılına kadar çift hanede kalmaya devam edeceğini tahmin etti.

Fitch’e göre Türkiye’de enflasyon 2021’de yüzde 17,2, 2022’de yüzde 13,4 ve 2023’te de yüzde 10,5 olacak.

KÜRESEL EKONOMİDE BÜYÜME HIZI DÜŞECEK

Küresel ekonominin bu yılki büyüme hızının düşeceğini belirten Fitch, dünya ekonomisinin bu yıl yüzde 6’lık bir büyüme göstermesini bekliyor. Haziran ayında yayımlanan raporda ise küresel ekonominin yüzde 6,3 büyüyeceği tahmin edilmişti.

ABD ekonomisinin bu yılki büyüme tahmininin yüzde 6,8’den yüzde 6,2’ye düşürüldüğü raporda Çin ekonomisinin büyüme beklentisi de yüzde 8,4’ten yüzde 8,2’ye çekildi.

Raporda, Euro Bölgesi ekonomisi için 2021 yılı büyüme tahminini yüzde 5’ten yüzde 5,2’ye çıkaran Fitch, en büyük yukarı yönlü hareketlerin Türkiye, Rusya, Polonya ve Güney Afrika’nın aralarında bulunduğu gelişmekte olan ekonomilerde yaşandığını açıkladı.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz