Fed faiz kararını açıkladı

Fed faiz kararını açıkladı

ABD Merkez Bankası, beklentilerle paralel olarak politika faizini değiştirmeme kararı aldığını duyurdu. Faiz oranı 0-0,25 aralığında sabit kaldı.

ABD Merkez Bankası (Fed), dün akşam gerçekleşen toplantının ardından Faiz kararını açıkladı. Fed, beklentiler dahilinde politika faizini oy birliğiyle sabit tutma kararı aldı.

Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) uzun vadede maksimum istihdam ve yüzde 2 oranında Enflasyon hedefine ulaşmayı amaçladığı belirtilen açıklamada, hedeflere ulaşılana kadar para politikasının destekleyici tutumunun sürdürülmesinin beklendiği aktarıldı.

VARLIK ALIM HIZI YAVAŞLATILABİLİR

Açıklamada, Fed’in geçen yıl aralık ayından başlayarak her ay hazine tahvilleri için ayda en az 80 milyar dolar ve ipoteğe dayalı menkul kıymet alımları için de ayda en az 40 milyar dolar olmak üzere varlık alımı yaptığı belirtilirken, bu durumun maksimum istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerinde önemli bir yol alınana dek devam edeceği vurgulandı.

Öte yandan açıklamada, aralık ayından bu yana ekonomide söz konusu hedeflere ulaşmaya yönelik gelişmelerin yaşandığının altı çizilerek, “Eğer ekonomideki gelişim beklenildiği gibi devam ederse Komite, yakında varlık alım hızının yavaşlatılmasına karar verebilir” değerlendirmesi de yer aldı.

“EKONOMİNİN GİDİŞATI SALGININ SEYRİNE BAĞLI”

Komitenin hedeflere ulaşmasını engelleyebilecek risklerin oluşması halinde, para politikasını koşullara uygun biçimde ayarlamaya hazır olacağı bildirilen açıklamada, “Ekonominin gidişatı salgının seyrine bağlı olmaya devam ediyor. Aşılarla ilgili ilerleme, halk sağlığı krizinin ekonomi üzerindeki etkilerini azaltmaya devam edecek, ancak ekonomik görünüme yönelik riskler devam ediyor” ifadeleri kullanıldı.

Ayrıca varlık alımının önemine değinilen açıklamada, bu yöntemin piyasa işleyişinin düzenli ve finansal koşulların destekleyici olmasına yardımcı olduğuna işaret edilerek, böylece hane halkı ve işletmelere kredi akışının desteklendiği bildirildi.

BÜYÜME DÜŞERKEN ENFLASYON ARTTI

Ekonomiye ilişkin tahminlerini de açıklayan Fed, büyüme tahminlerini düşürürken, enflasyon ve 2022’den itibaren de faiz oranına ilişkin tahminlerini arttırdı.

ABD ekonomisinin bu yılki büyüme tahminini yüzde 7’den yüzde 5,9’a indiren Fed, enflasyon tahminini ise yüzde 3,4’ten yüzde 4,2’ye çıkardı.

Gelecek yıla ilişkin ABD ekonomisindeki büyüme tahmini ise yüzde 3,3’ten yüzde 3,8’e çıkarılırken, 2023 tahmini ise yüzde 2,4’ten yüzde 2,5’e yükseltildi.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz