Erdoğan: Milli gelirde hedef 1 trilyon dolar!

Erdoğan: Milli gelirde hedef 1 trilyon dolar!
NotHaber

Orta Vadeli Ekonomik Program’ı açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2024 yılı için milli gelir hedefinin 1 trilyon dolar olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, milli gelirin bu yıl 800 milyar doların üzerinde olduğunu belirterek “Orta Vadeli Program’ın sonunda milli gelirimizi 1 trilyon dolar seviyesine taşıyacağız” dedi.

Kabine toplantısı sonrası gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2021-2024 yılları arasını kapsayan Orta Vadeli Program hakkında bilgi verdi. Program dönemi boyunca para ve maliye politikalarının eş güdümünü güçlendirmek, mal ve hizmet piyasalarında verimliliği artırmak suretiyle enflasyonun kalıcı olarak tek haneli seviyelere inmesini hedeflediklerini belirten Erdoğan, "Mali disiplinin sürdürülmesi olmazsa olmazlarımızdandır. Bunu bir defa herkes böyle bilecek." dedi.

ERDOĞAN: İSTİHDAMIN YILLIK ORTALAMA 1 MİLYON 170 BİN KİŞİ ARTMASI HEDEFLANİYOR

Orta Vadeli Program dönemi boyunca ekonominin yıllık ortalama yüzde 5,3 büyümesini öngördüklerini ifade eden Erdoğan, “Bu yılın ilk yarısında sağlanan istihdam artışı 1,5 milyon kişiye çıkarak salgın öncesi seviyeleri bile aşmıştır. Program dönemi boyunca, istihdamın yıllık ortalama 1 milyon 170 bin kişi artmasını ve iş gücüne katılım oranlarındaki artışa rağmen işsizlik oranının kademeli olarak gerilemesini hedefliyoruz.

İHRACATTA 2024 HEDEFİ 250 MİLYAR DOLAR

İhracatın 2021 yılında 211 milyar dolar, program dönemi sonunda ise 250 milyar doları aşacağını tahmin ediyoruz. Seyahat gelirlerinin bu yılki 17 milyar dolar seviyesinden 33 milyar dolara çıkmasını bekliyoruz. Cari işlemler açığının milli gelire oranının program sonunda yüzde 1 seviyesine gerilemesini öngörüyoruz. Erdoğan, "Bu yıl bütçe açığı hedefimizi sene başında yüzde 3,5 olacak şekilde revize etmiştik. Sözümüzde durarak inşallah bu hedefi rahat bir şekilde yakalayacağız." dedi.

“DÖVİZ REZERVLERİ 118 MİLYAR DOLARI AŞTI

Erdoğan, uluslararası rezervlerin belirgin şekilde arttığını anımsatarak, "Geçen seneyi 93,3 milyar dolarla kapattığımız döviz rezervlerimiz, özellikle muhalefetin, ana muhalefet ile diğer hepsinin buraya çok dikkat etmesi lazım, 27 Ağustos itibarıyla 118 milyar doları aşmış durumdadır" dedi.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz