Enerji bağımlılığına bir darbe daha: Milli Nükleer Reaktör Projesi

Enerji bağımlılığına bir darbe daha: Milli Nükleer Reaktör Projesi
NotHaber

Türkiye’nin yerli kaynakları kullanarak enerji bağımlılığına son verme çalışmalarının meyvesi olan Milli Nükleer Reaktör Projesi için ilk adım atıldı.

Türkiye, enerji ihtiyacını ‘Milli Reaktör’ ile karşılayacak. TÜBİTAK tarafından geliştirilen proje ile beş yıl içinde prototip geliştirilmesi hedefleniyor.

MALİYETİ 10 MİLYON DOLAR

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu üyesi Nurettin Özdebir, çalışmayı enerji bağımlılığını sıfırlayabilecek bir proje olarak nitelendirdi. Özdebir, toryum zengini bir ülke olan Türkiye için bu reaktörlerin büyük avantajlar içerdiğine dikkat çekerek “Beş yıl içinde çalışacak prototipi ortaya çıkaracağımızı tahmin ediyorum, 10 milyon dolarlık bir katkı ile prototipi yapabiliriz” diye konuştu.

REAKTÖR NERELERDE KULLANILACAK

Reaktörün kullanım alanlarına da değinen Özdebir, “Toplam 20 ila 30 megavatlık üniteler kalekol, askeri birlik ve üslerin enerji, ısınma ihtiyacını karşılayacaktır. Ayrıca gemilerde, denizaltılarda da kullanılabilir. Bunun yanı sıra data toplama merkezlerinde kesintisiz güç kaynağı olarak kullanılabilir" şeklinde konuştu.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz