Elektrik ve doğal gaza zam mı geliyor?

Elektrik ve doğal gaza zam mı geliyor?

Dünyada artan maliyetlerden dolayı gelecek ay elektrik ve doğal gaz fiyatlarında artış bekleniyor. Peki artış ne kadar olacak?

Pandemi ve iklim etkisiyle artan uluslararası fiyatlar ve yurt içinde azalan hidroelektrik üretiminin doğal gazla ikame edilmesinden dolayı, elektrik ve doğal gaz fiyatlarında gelecek ay yüzde 15’e varan artış yapılması bekleniyor.

Uzmanlara göre, gelecek ay başında doğalgaz fiyatlarında ortalama yüzde 15, elektrikte ise yüzde 8-15 artış yapılacak. Sektörden gelen fiyat artış taleplerinin ise düzenleyici kuruluşlara iletildiği aktarıldı.

AVRUPA’DA ARTIŞ YÜZDE 250

Tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid19 salgını, enerji fiyatlarında da etkili oldu. Küresel doğal gaz fiyatları yıl başından bu yana Avrupa’da yüzde 250’nin üzerinde artış gösterirken, ABD’de ise yüzde 100 arttı.

Uluslararası fiyatların artışında Asya ülkelerinden gelen talep, Rusya’dan Avrupa’ya gaz ihracatı ile sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) sevkiyatının azalması ve karbon vergileri rol oynadı.

Uzmanlar, uluslararası kömür fiyatlarının da tırmanmasına yol açan doğalgaz fiyatlarının yüksek seviyelerini gelecek yıl da koruyacağını tahmin ediyorlar.

BARAJLARIN VERİMİ DÜŞTÜ

Türkiye’nin elektrik üretiminde Barajların payı, geçen kıştan bu yana kurak hava koşulları nedeniyle büyük oranda azaldı.

Geçtiğimiz yıllarda elektrik fiyatlarındaki artışla mücadele amacıyla kullanılan hidroelektrik üretiminin azalmasıyla oluşan boşluğu doğal gaz santralleri doldurdu. Hal böyle olunca Türkiye’nin doğal gaz tüketimi de arttı.

Son verilere göre Türkiye’nin yıl sonu gaz tüketiminin 60 milyar metreküpü bulması öngörülüyor. Bu tutar yılın başında ise 51 milyar metreküptü.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz