Ekmeğe gizli zam! Fırıncılar da tepkili

Ekmeğe gizli zam! Fırıncılar da tepkili

İstanbul’da resmi fiyat olan 2 liraya satılan ekmek, bazı fırınlarda 2 buçuk liradan satılmaya başlandı. Fırıncılar ise yükselen maliyetlerden ve kayıt dışı çalışanlardan şikayetçi.

İstanbul’da 2 lira olan ekmeğin fiyatı, resmi bir karar olmamasına rağmen bazı Fırınlarca 2 buçuk liraya yükseltildi. Ekmeğe yapılan yüzde 25’lik Gizli zam vatandaşın tepkisini çekti. Fırıncılar ise un, maya ve enerji fiyatlarındaki yükselişlere ek olarak ruhsatsız çalışan ve kayıt dışı işçi çalıştıran fırınların sektörü zamma zorladığını ifade ediyor.

“FIRINCI NE YAPACAĞINI ŞAŞIRDI”

Ekmek Üreticileri İşverenleri Sendikası Genel Başkanı Cihan Kolivar, son bir yılda yüzde 35-40 yükselen maliyetler karşısında fırıncının ne yapacağını şaşırdığını söyledi. Zam beklediklerini vurgulayan Kolivar, ruhsatsız çalışan fırınların ekmeği daha ucuza mal ettiğini ve bu durumun haksız rekabete neden olduğunun altını çizdi. İstanbul’da en az 2 bin fırının ruhsatsız çalıştığını belirten Kolivar, şehirdeki fırınların neredeyse yarısında Afgan ve Suriyeli sığınmacıların ucuza çalıştıklarını söyledi.

“İSTANBUL’UN SAHİBİ YOK”

Ruhsatsız fırınlarda çalışanların kayıt dışı olduğunu söyleyen Kolivar, “Ruhsatsız fırınlar olmasa, İstanbullu ekmeği 1,5 TL'ye yer. Ankara'da böyle bir sorun yok ve bu nedenle orada 230 gram ekmek, İstanbul'dan da 10 gram fazla, 1,75 TL'ye satılıyor. İstanbul'un sahibi yok. Unun çuvalı (50 kg) 200 TL. Yıl sonunda kesin 250 TL olur. Maya kartelleşmiş, yüzde 40-50 zam yapılıyor. 10 bin TL doğalgaz, 6 bin TL elektrik geliyor. Eskiden unu ruhsatlı fırınlara ucuz verirlerdi. Ruhsatsız fırınlara vermezlerdi.” şeklinde konuştu.

İstanbul’da, görevli olmadıkları halde temsilcilik adı altında bazı grupların mafyalaştığını iddia eden Kolivar, bu kişilerin fırınlardan para topladığını, ruhsatsız fırınlara göz yumduklarını ve hatta bu fırınların açılışlarını yaptıklarını vurguladı.

ZAM KARARI İTO’DA BEKLİYOR

İstanbul Ticaret Odası (İTO) 12 No’lu Ekmek Un ve Unlu Mamuller Meslek Komitesi Başkanı Hasan Demir, konuya ilişkin yaptığı açıklamada zam taleplerini 8 Ağustos tarihinde İTO yönetimine ilettiklerini ancak bir kararın henüz çıkmadığını belirtti. Un fiyatlarının son zamanlarda çok hızlı yükseldiğini söyleyen Demir, “Önceki yıllar böyle bir şeyler yaşamıyorduk biz. 2020 Ocak ayında 105 TL olan un çuvalı, şimdi 180-200 TL. Ekmeklik un bu. Böreklik ve pastalık un ise 210-220 TL. Ürününün daha pahalı olacağını düşündüğü için paraya ihtiyacı olmayan çiftçiler buğdayı elinde tutuyor. Dünyada dolar bazında buğday fiyatları arttı. Bu da bizi çok etkiledi.” şeklinde konuştu.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz