Dolar neden yükseldi? Dolar düşer mi? Dolar tarihi zirvede…

Dolar neden yükseldi? Dolar düşer mi? Dolar tarihi zirvede…
NotHaber

Dolar, Türk lirası karşısında son günlerde değer kazanmaya devam ediyor. Doların tarihi yükselişine devam etmesi nedeniyle “Dolar neden yükseldi” sorusu araştırılmaya başlandı. Peki dolar neden yükseliyor, dolar düşer mi? Detaylar haberimizde.

Dolar, son günlerde değerine değer katmaya devam ediyor. Türk lirası karşısında dolar 9.03 lirayla yeni bir rekor kırdı. Dolardaki bu yükselişle birlikte “Dolar neden yükseliyor?” sorusunun yanıtı da merak edilmeye başlandı. Peki dolar neden yükseliyor, dolar rekor kırdı mı, Dolar düşer mi? Detaylar haberimizde.

DOLAR NEDEN YÜKSELDİ?

9 lirayı gören doların yükseliş nedeni iki farklı gelişmeyle ilişkili. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası yani TCMB'nın, faiz indirimini takiben ABD tahvil getirilerinin yükselişiyle dolar/TL 9 seviyesini aştı ve bütün zamanların en yüksek seviyesini görmüş oldu. Dolar/TL , geçtiğimiz ay Merkez Bankası’nın piyasa beklentilerinin aksine faiz indirmesi ve ABD tahvil getirilerinin yükselmesiyle beraber, bugün saat 19:35’de yeni bir rekorla 9.00’u aştı. Küresel enflasyon endişeleri, daha riskli varlıklara yönelik iştahı azalttı ve TL’deki değer kaybı, ABD tahvil getirilerinin yükselmesi sonrasında geldi. Türk Lirası, TCMB’nin 23 Eylül gününde piyasa beklentilerinin aksine politika faizini düşürmesinin sonrasında geçen ay yüzde 5,9'un üzerinde değer kaybetmişti.

DOLAR DÜŞER Mİ?

Ekonomistlere göre, Dolarda önemli bir düşüş beklenmezken, yükseliş trendinin devam edeceklerini belirtiyorlar. Uzmanların yorumuna göre, ekonomi yönetiminde bazı risklerin azaltılması durumunda hem sıcak paranın hem de soğuk paranın Türkiye’ye girişinin mümkün hale gelecek. Bununla birlikte yurt dışında Türkiye için çok uygun konjoktür olmasa da,  FED’in ve Avrupa Merkez Bankasının parasal genişlemeyi azaltması ve hatta faiz artırımına gitmesi, olumsuz etkilerini risk ölçülerini azaltarak, Türk lirasının dolar karşısındaki değer kaybının azalacağını öngörüyorlar.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz