Dolar 9 lirayı geçerek tarihi rekora imza attı

Dolar 9 lirayı geçerek tarihi rekora imza attı

Merkez Bankası’nın faiz indiriminin ardından bir önceki tarihi rekor seviyelerine yükselen dolar, kademeli artışını sürdürerek 9 lirayı geçti.

Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararının ardından 9 liraya kadar dayanan dolar, tarihi bir rekor kırmıştı. Cari ödemeler dengesindeki olumlu haberlerle bir nebze düşen dolar, 8,95 lira seviyelerinde seyretmişti. Dün Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun TBMM’de yaptığı para politikasına ilişkin sunumun ardından tekrar yükselen dolar, 8,99 liraya ulaşarak tarihi bir rekor kırmıştı.

Dün akşam dolar yeni bir atak yaparak 9 lirayı geçti ve yeni bir tarihi rekora imza attı.

“EN AZINDAN YARINDAN GÜÇLÜ”

Türkiye üzerine çalışmaları bulunan Goldman Sachs ekonomisti Erik Meyersson, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda dolardaki yükselişe dair değerlendirmede bulundu. Meyersson, 1 doların 9,0019 TL olduğunu ifade eden bir görsel paylaşarak “Türk lirası bugün dünden daha zayıf olabilir ama en azından yarından daha güçlü” ifadesini kullandı.

DOLARDA ‘ÇEKİRDEK’ ETKİSİ

Dolardaki hızlı yükseliş, geçen ay Merkez Bankası’nın faiz indirimiyle başlamıştı. Para Politikası Kurulu 23 Eylül’de politika faizinde 100 baz puanlık indirime gitmeden önce dolar 8,65 liraydı.

Eylül ayında enflasyonun yüzde 19,58’e yükselmesiyle yüzde 18’lik politika faizi enflasyonun altında kaldı. Bu durum da kurdaki yükselişe ivme kazandırdı.

Kavcıoğlu’nun eylül başında faiz indirimi sinyalini ilk verdiği “çekirdek enflasyon” açıklaması öncesinde dolar 8,35 lira seviyesindeydi. Kavcıoğlu, “Küresel merkez bankacılığında, para politikası duruşu belirlenirken, para politikasının etkisi dışında olan kısa vadeli arızi unsurlardan arındırılmış çekirdek enflasyon göstergeleri esas alınır” şeklinde konuşmuştu.

Bu süreçte dolar son 1 ayda yüzde 6,2’lik yükseliş yakaladı.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz