Devletten ilk adım geldi: Çimento ihracatına kısıtlama

Devletten ilk adım geldi: Çimento ihracatına kısıtlama

Müteahhitler, çimento sektörüyle yaşadıkları fiyat tartışması sonucunda 9 Eylül’de greve gitme kararı almıştı. Greve sayılı günler kala Ticaret Bakanlığı konuya müdahil olarak çimento ihracatını kısıtladı.

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) tarafından uzun süredir yapılan açıklamalarda Çimento fiyatlarının normalin dışında yükseldiği ve sektörde kartelleşmenin olduğu iddiaları ortaya atılmıştı. Çimento sektöründen müteahhitlere gelen yanıtın olumsuz olmasının ardından Grev kararı alan İSKOM, 9 Eylül’de tüm temsilcilikleriyle greve başlayacağını duyurdu.

BAKAN MUŞ İMKON’A YER VERMEDİ

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Twitter’dan yaptığı paylaşımda “Çimento ve inşaat sektör temsilcileriyle bakanlığımızda bir araya geldik. Ülkemiz için büyük öneme sahip bu iki sektörün gündeminde olan konuya ilişkin bazı değerlendirmelerde bulunduk. Tüm meseleleri rasyonel zeminde ortak akılla ele almaya devam edeceğiz.” ifadelerine yer verdi.

Öte yandan çimento fiyatlarıyla ilgili şikayetleri en çok dile getiren ve geçtiğimiz günlerde grev kararı alan İMKON’dan kimsenin bakanlık toplantısında yer almaması dikkat çekti. İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu ise Twitter’dan yaptığı paylaşımda ihracat sınırlamasını desteklemekle birlikte çimento fiyatları düşmedikçe “boykot” kararından geri adım atmayacaklarını duyurdu.

“KONUT ÜRETİMİNİ ZORLAŞTIRDI”

Grev kararının ardından Ticaret Bakanlığı’ndan konuya ilişkin bir açıklama geldi. Açıklamada “Bilindiği üzere, Covid-19 pandemisi süresince küresel düzeyde tüm sektörlerde üretim süreçleri aksamış, hammadde ve yarı mamul tedarik zincirleri ile lojistik süreçlerde de ciddi bozulmalar baş göstermiştir. Bu durumun bir sonucu olarak, gerek tarımsal üretimde önemli girdilerden olan kimyasal gübre fiyatlarında gerekse çimento fiyatlarında ciddi artışlar meydana gelmiştir.

Bakanlığımızca yapılan değerlendirmede, halihazırda “çimento” ihracatının kayıt altında olduğu ancak mevcut durumun inşaat sektöründe konut üretimini zorlaştırdığı da dikkate alındığında, çimentonun yanı sıra “klinker” ihracatının da takip altına alınmasının faydalı olacağı, ayrıca tarım sektöründe bitkisel üretimimizin olumsuz etkilenmesinin önlenmesini teminen yurt içi talebinin karşılanması noktasında “gübre” ihracatının da takip altına alınmasına ihtiyaç duyulduğu anlaşılmıştır.

Bu sebeple, bugün yayımlanan Tebliğ değişikliği ile “2523.10.00.00.00 GTP’li Klinker”, “3105.30.00.00.00 GTİP’li Diamonyum hidrojenortofosfat (DAP)”, “3105.59.00.00.11 GTİP’li NP (20-20-0) cinsi gübreler” ve “3105.20.10.00.00 GTİP’li NPK (15-15-15) cinsi gübreler”in ihracı kayıt altına alınmış olup, bahse konu ürünler “İhracı Kayda Bağlı Mallar Listesine” eklenmiştir.” ifadelerine yer verildi.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz