Çip devi uyardı: Talebi karşılayabileceğimizi düşünmüyorum

Çip devi uyardı: Talebi karşılayabileceğimizi düşünmüyorum

Renesas Electronics Corp. CEO’su Hidetoshi Shibata, gelecek yıl için gelen siparişlerin biriktiğini ve talebi karşılayabileceklerini düşünmediğini açıkladı.

Toyota ve Nissan gibi otomotiv firmalarına çip tedarik eden Japon şirketi Renesas, dünyanın en büyük çip tedarikçilerinden biri konumunda. Ancak şirket, çip arzının talebi karşılamaya yetmediğini ve bir süre daha yetersiz kalacağını açıkladı.

“TALEPLERİ KARŞILAYAMIYORUZ”

Şirketin CEO’su Hidetoshi Shibata, “Gelecek yıl iÇin siparişler halihazırda büyük miktarlar halinde yığılıyor ve gelecek yıl talebi karşılayabileceğimizi düşünmüyorum. Yatırımcılar çip darlığının ne zaman sona ereceğini bilmek istiyor, ancak şu an için bunun ne zaman başlayacağını göremeyiz” şeklinde konuştu.

Şirketin üretim tesislerinden birinde mart ayında çıkan yangın da üretimi kısıtlayarak çip krizinin sürecini hızlandırmıştı.

UZMANLAR STOK PROBLEMİNE DİKKAT ÇEKTİ

Analist Masahiro Wakasugi, “Otomotiv tedarik zincirindeki stok problemi, düşük stok seviyesindeki otomotiv yarı iletkenleri için 2023 yılının ikinci ve üçüncü çeyreğinde çözülebilir. Bu durum Renesas Electronics'in çip üretiminin ve satışlarının hızlı bir şekilde artırmasına yardımcı olabilir. Çip darlığı, yüksek seviyedeki çip stokları için 2022'nin ilk çeyreğinde çözülebilir ve bu durum 2023 yılında kârda düşüşe neden olabilir” değerlendirmesinde bulundu.

ÇİP ÜRETİCİLERİ ENERJİ KRİZİYLE BOĞUŞUYOR

Çip krizini güçlendiren bir başka gelişme de Çin’de yaşanan Enerji krizi. Renesas’ın, Çin’in Suzhou Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikasında 26 Eylül’de meydana gelen elektrik kesintisi, üretimin durmasına neden olmuştu. Hızlıca toparlanmaya çalışan şirket, yeniden kısmi üretime başladı.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz