Çin’de enerji krizi! Fabrikalar durdu

Çin’de enerji krizi! Fabrikalar durdu

Avrupa’da endişe yaratan enerji krizi Çin’e sıçradı. Ülkenin bazı bölgelerine elektrik verilemezken bazı fabrikalarda da üretim durdu.

Avrupa’nın yaşadığı Enerji krizi, dünyanın en kalabalık ülkesi Çin’e sıçradı. Ülkedeki enerji sorunları nedeniyle bazı bölgelerde Elektrik kesintisi yaşanırken bazı fabrikalarda ise üretim durdu. Enerji krizinin Çin’in Ekonomik Büyümesinin yavaşlamasına ve küresel tedarik zincirinde aksamalar yaşanmasına neden olabileceği tahmin ediliyor.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ELEKTRİĞİ VURDU

Pekin yönetiminin iklim değişikliğiyle mücadele hedeflerine odaklanmasının ve Karbon emisyonunu düşürme gayretlerinin elektrik kesintilerine neden olduğu düşünülüyor. Doğal gaz ve kömür fiyatlarında yaşanan aşırı artışlara dikkat çeken uzmanlar, Çin’in enerji krizinden yara almadan çıkabileceğini düşünmüyor.

EVLERDE DOĞAL IŞIK KULLANIMI TAVSİYE EDİLDİ

Çin’in kuzeyinde birçok şehre elektrik verilemezken, güneydeki sanayi merkezi Guangdong eyaletinde de fabrikalarda elektrik kesintisinden dolayı üretim durdu. Guangdong eyaleti, Avustralya’dan daha büyük bir ekonomiye sahip olarak biliniyor. Ayrıca eyalet yönetimi, vatandaşlardan evlerinde doğal ışıktan faydalanmalarını ve klima kullanımını sınırlandırmalarını istedi.

KRİZİN ETKİLERİ BÜYÜMEYİ DÜŞÜRDÜ

Nomura Holdings ve China International Capital Cooperation (CICC) ekonomistleri, elektrik kesintileri nedeniyle büyüme tahminlerini düşürdüler.

CICC ekonomistleri, elektrik kesintilerinin Çin’in büyüme oranını üçüncü ve dördüncü çeyreklerde yüzde 0,1 ila 0,15 puan azaltacağını söylüyor. Nomura ise cuma günkü raporunda yıllık büyüme tahminini yüzde 8,2’den yüzde 7,7’ye indirdi.

Çin Komünist Partisi’nin resmi yayın organlarından Halkın Günlüğü’nde dün yayımlanan başyazıda, enerji kıtlığının Çinli tüketiciler için mal fiyatlarını yükseltebileceğini ve enflasyonu artırabileceği belirtildi.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz