Almanya'da 28 yılın en yüksek enflasyonu

Almanya'da 28 yılın en yüksek enflasyonu

Almanya'da son 28 yılın en yüksek enflasyonu açıklandı. Haziran ayında yüzde 2,3 olan yıllık enflasyon, temmuz ayında yüzde 3,8'e yükselerek Aralık 1993'ten bu yana en yüksek enflasyon olarak kayda geçti.

Almanya Federal İstatistik Ofisi, ülkede fiyat artışlarına ilişkin temmuz ayı verilerini açıkladı. Verilere göre haziran ayında yüzde 2,3 olan yıllık Enflasyon, temmuzda 3,8'e yükseldi. Yeni oran, ülkede son 28 yılın en yüksek enflasyon oranı oldu. Ülkede enflasyon en son 1993 yılında yüzde 4,3'lük oranla zirveyi görmüştü.

Endeksteki aylık değişim ise,beklentiler ışığında yüzde 0,9 yükseldi.

FİYATLAR YÜKSELİYOR

Verilere göre Almanya'da mal fiyatları yıllık olarak yüzde 5,4 arttı. Enerji fiyatlarında ise yüzde 11,6'lık bir artış gerçekleşti.

Isınma amacıyla kullanılan yakıt fiyatları yüzde 53,6, motor yakıtlatı ise yüzde 24,7 artış gösterdi. Doğal gaz fiyatı yüzde 4,7 artarken elektrik fiyatlarında ise yüzde 1,6'lık artış kayıtlara geçti.

Tüketici fiyatları alt kalemlerindeki aylık değişimlere bakıldığında ise sebzelerde yüzde 7,2, yağlarda yüzde 6,9, kıyafetlerde yüzde 6,2 ve motorlu araçlarda yüzde 5,2 artış gözlemlendi.

"ÜCRET ARTIŞINA İHTİYACIMIZ VAR"

Almanya'nın en büyük sendikalarından biri olan Birleşik Hizmet Sendikası (Ver.di), ülkede yaşanan enflasyon artışı karşısında ücret artışı talep ediyor. Ver.di Başkan Yardımcısı Andrea Kocsis yaptığı açıklamada, "Özellikle yükselen fiyatlar nedeniyle çalışanlar için önemli ücret artışlarına ihtiyacımız var." şeklinde konuştu.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz