ABD Hazine Bakanı Yellen’den temerrüt uyarısı

ABD Hazine Bakanı Yellen’den temerrüt uyarısı

ABD Hazine Bakanı Yellen, ülkenin temerrüde düşmemesi için Kongre’ye borç limitini yükseltme çağrısı yaptı.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD’nin temerrüde düşmesinin tarihi bir mali krize neden olabileceğini belirterek, Kongre’yi federal borç limitini yükseltmeye çağırdı.

The Wall Street Journal gazetesine yazdığı “Kongre, Borç Limitini Yükselt” başlıklı yazıda Yellen, ABD’nin Kovid19 salgınının neden olduğu krizden çıktığını ve ülkenin kendisini başka bir ekonomik sıkıntıya sokmaması gerektiğini vurguladı.

“MALİ BİR KRİZİ TETİKLEYEBİLİR”

Yellen yazısında, Kongre’nin son 60 yılda 80 defa borç limitini yükselttiğini veya askıya aldığını hatırlatarak bunun tekrar yapılması gerektiğini vurguladı. Aksi halde Hazine Bakanlığı’nın nakit dengesinin yetersiz noktalara düşebileceğinin ve federal hükümetin borçlarını ödeyemeyebileceğinin altını çizdi.

Yellen, “ABD hiçbir zaman temerrüde düşmedi. Ülkenin temerrüde düşmesi, devam eden halk sağlığı acil durumunun zararını artıracak tarihi bir mali krizi tetikleyebilir” görüşüne yer verdi.

“ZAYIF BİR ULUS OLARAK ÇIKABİLİRİZ”

Temerrüde düşülmesi durumunda faiz oranları, hisse senedi fiyatları ve diğer finansal çalkantıların tetiklenebileceğine işaret eden yazısında Yellen, “Mevcut ekonomik toparlanmamız resesyona dönüşebilir. Bu krizden kalıcı olarak daha zayıf bir ulus olarak çıkabiliriz” ifadelerini aktardı.

Öte yandan Yellen, Kongre’nin borç limiti uyarılarına kulak vereceğinden emin olduğunu ancak bu konuda geç kalınmaması gerektiğini belirtti.

YELLEN’IN İLK UYARISI DEĞİL

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, 8 Eylül tarihinde ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’ye ithafen bir mektup kaleme almış ve federal hükümeti geçici olarak finanse etmeye yönelik önlemlerin süresi konusunda belirsizliğin sürdüğünü belirtmişti. Ayrıca borç limiti konusunda da en kısa sürede harekete geçilmesi için Kongre’ye çağrıda bulunmuştu.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz