6 milyon memurun zam oranı belli oldu

6 milyon memurun zam oranı belli oldu

Memur ve memur emeklisinin zam oranı belli oldu. Hükümet ve sendikalar 2022 yılında yüzde 12 ve 2023 yılında yüzde 14 zam yapılması konusunda uzlaştı.

Memurlar ve memur emeklilerinin merakla beklediği 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinin sonucu belli oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından yapılan açıklamada, 2022'nin ilk altı ayı %5, ikinci altı ayı %7, 2023'ün ilk altı ayı %8, ikinci altı ayı %6 ve enflasyon farklarından oluşan zam yapıldığı belirtildi.

"KAMU ÇALIŞANIMIZI ENFLASYONA EZDİRMEYECEĞİZ"

Türkiye ekonomisinin yüzde 7'lik bir büyüme kaydettiğini belirten Bakan Bilgin, Türkiye'nin ekonomik gücünün yanı sıra toplumsal bir gücünün de var olduğunu sözlerine ekledi. Türkiye'nin 200 milyar dolarlık ihracat gücüne sahip olan bir ekonomisinin olduğunu söyleyen Bilgin, tüm bunların yanında bir de enflasyon sorunun varlığını belirtti.

Bakan Bilgin, "Enflasyon altında yurttaşımızı kamu çalışanlarımızı ezdirmeyeceğiz. Biz de toplu sözleşme mekanizmasını değerlendirmek istedik. Hizmet kullanımında da aynı şeyi yaptık. Türkiye büyüyor. Enflasyona karşı çalışanlarını koruyor. TÜRK-İŞ, HAK-İŞ'le toplu sözleşme yaptık. Bugün 2022-2023'ü kapsayan sözleşme yapacağız." ifadelerini kullandı.

TEKLİFİN DETAYLARI AKTARILDI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, üzerinde uzlaşılan teklifin detaylarını şu şekilde açıkladı:

"İlk teklifte yüzde 5+ enflasyon ve sonra yüzde 6+enflasyon farkı, 2023 için yüzde 6+6 önermelerimiz olmuştu. İkinci teklifi açıklıyorum. 2022'de ilk yarısında yüzde 5+enflasyon farkı, ikinci yarısı için ise yüzde 7+enflasyon farkı. Yüzde 12'lik artışı önerdiğimizi belirtmek isterim. Enflasyon beklentimizin de yüzde 9 olduğunu belirtmek isterim. IMF'nin de beklentisi bu yönde. 2023 için verilmemiş bir oranda yüzde 8'lik bir farkı önerdiğimizi ifade etmek isterim. İkinci kısmı için ise yüzde 6'lık bir zam önerilmektedir. Yüzde 14'lük bir zam önerildiğini söylemek isterim."

"Seyyanen zam talebi vardı. Karşılama konusunda yaptığımız pazarlıkları dikkate aldığımız zaman sosyal uzlaşmadan çok ekonomik soruna dönüşmemesi için başka öneride bulunduk. 135 TL olan toplu sözleşme ikramiyesini doğrudan 2 milyon sendika üyesi olan çalışanlarımızın toplu sözleşme ikramiyesini 400 lira yaptık. Sözleşme bu süreç içerisinde tamamlanacaktır."

Bakan Bilgin ayrıca 3600 Ek Gösterge konusunun da bu sözleşme döneminde tamamlanacağını vurguladı.

"YÜZDE 28'LİK İYİLEŞTİRME ANLAMINA GELİYOR"

6. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri'nin uzlaşmayla sonuçlanmasının ardından konuşan Mermur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın'ın açıklamaları ise şöyle:

"Zaman olarak bizim sürecimiz bu süreci tamamen bitirmeye yetmiyor. Geniş bir alanı kapsıyor. Sayın Bakanımız içeride 2022 için 5+7, 2023 için 8+6 şeklinde rakamı kamuoyuyla paylaşmış oldu. Hayırlı uğurlu olsun."

"İkinci yıl için yüzde 8'lik bir iyileştirme, bu anlamda beklentimizi de işaret etmektedir. Bu konuda yaptığımız görüşmelerde bu konuya ilişkimizin kaygımızın beklentimizin orana yansıtıldığını görüyoruz."

"Diğer bir husus sözleşmeliler konusunda 2022 yılı içerisinde bu konuya ilişkin bir çalışma tamamlanması konusunda, daha önce sayın bakanımızla uzlaştığımıza ilişkin cümle kurdu. Ve sözleşmelilerin tamamını içerisinde bulundurma konusunda elimizden gelen gayreti gösterecek, sözleşme metnimizde özen göstereceğiz."

"Yine 3600 ek gösterge konusunda yine aynı şekilde çerçeve 2022 yılı içinde tamamlanacak şekilde bir uzlaşımız arasında söz konusuydu. Bu konuda cümle kuruldu, bunda da çalışanları memnun edecek şekilde bir süreç yönetimi konusunda elimizden gelen tüm gayreti ortaya koyacağız."

"İfade edilen rakam yüzde 26'ya tekabül ediyor. Toplu sözleşme ikramiyesinden gelen iki puan aylık iyileştirmeyle birlikte en düşük devlet memuru maaşında yüzde 28'lik bir iyileştirme anlamına gelmektedir bu."

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz