Twitter’ı yasaklayan Nijerya liderine dava

Ülkesine Twitter’ın faaliyetlerini durduran Nijerya Devlet Başkanı Buhari’ye ülkedeki sivil toplum örgütleri dava açtı. Eski ABD Başkanı Trump ise karara destek çıktı.

Nijerya'da Twitter'ın faaliyetlerinin askıya alınması nedeniyle Devlet Başkanı Muhammed Buhari'ye dava açıldı. Sivil toplum örgütleri, Buhari'ye karşı meseleyi Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu mahkemesine taşıdı. Twitter, Nijerya Devlet Başkanı Buhari'nin 1 Haziran'da ülkenin güneydoğusunda kamu binalarına saldıran genç isyancılara yönelik yaptığı paylaşımını silmiş, hesabını da askıya almıştı.

KARAR 4 HAZİRAN’DA ALINDI

Buhari, geçmişteki iç savaşı hatırlatarak “30 ay boyunca alanda savaşan bizler onlara anladıkları dilden davranacağız” ifadelerini kullanmıştı. Buhari'nin hesabının askıya alınması üzerine Nijerya Hükümeti 4 Haziran'da Twitter'ın ülkedeki tüm faaliyetlerini askıya aldığını duyurmuş, yasağı ihlal edenlere yargılama kararı verilmişti.

FACEBOOK DA TEPKİDEN KAÇAMADI

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Nijerya yönetiminin bu kararına destek vererek, “Daha fazla ülke, özgür ve açık konuşma hakkına izin vermediği için Twitter ve Facebook'u yasaklamalı; herkesin sesi duyulmalı” değerlendirmesini yaptı. Geçtiğimiz yıl Twitter, Trump’ın çok sayıda paylaşımına erişim kısıtlaması getirmişti. Trump da bunun üzerine Twitter hesabını kapatmıştı. Bu gelişmeler o dönemde dünya kamuoyunu ikiye bölerek “ifade özgürlüğü” tartışmasının fitilini ateşlemişti.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz