Evergrande’den anlaşma açıklaması!

Çinli inşaat devi Evergrande, 23 Eylül’de yapması gereken tahvil ödemesi için yatırımcılarla anlaştığını duyurdu. Ancak şirketin anlaşma duyurusunda ödeme planına ilişkin detaylara yer vermemesinin ardından hisselerinde düşüş yaşanmaya devam etti.

Son günlerde gündeme bomba gibi düşen Evergrande, 300 milyar dolarlık borcuyla adım adım iflasa yürüyor. Çinli gayrimenkul devi Evergrande’in, 23 Eylül’de yapması gereken tahvil ödemesini yapamayacağını öngören piyasalar, bu konuda temkinli davranıyor.

Firmanın yurtiçi emlak biriminden borsaya yapılan açıklamada yüzde 5,8 faizli, 2025 yılına kadar vadeli tahvilin ödemesi için takas kuruluşuna ihtiyaç duyulmaksızın anlaşma sağlandığı ifade edildi.

DETAYLAR HİSSE DÜŞÜRDÜ

Şirketin tahvil ödemesi için yatırımcılarla anlaştığını duyurması, ilk anda kulağa olumlu gelse de ödeme planına ilişkin detayların açıklanmaması yatırımcıları mutsuz etti. Söz konusu anlaşmanın yeni faiz oranı gibi önemli detayları bünyesinde barındırmaması yatırımcıları rahatlatmaya yetmedi. Evergrande’in Hong Kong Borsası’nda işlem gören Hisseleri yüzde 0,5 düştü.

ÇİN’E REGÜLASYON ÇAĞRISI

Ekonomistler, Temerrüt durumlarına karşı Çin’in yeni adımlar atması gerektiğini savunuyor. Yapılan bir araştırmada uzmanlar, “Çinli regülatörlerin gayrimenkul geliştirme şirketlerinde temerrütler ile başa çıkmak ve sistemsel riski azaltmak için bir mekanizmaları olmalı” değerlendirmesini öne çıkarıyorlar. Bu adımların gecikmesi halinde ise Çin’in gayri safi yurtiçi hasıla büyümesinde son çeyrekte bir puanlık gerileme gözlenebileceği vurgulanıyor.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz