TCMB'den müdahale geldi! Doğrudan döviz satışı başladı

Türk lirasında son dönemde yaşanan çok ciddi değer kaybının ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan (TCMB) sürpriz hamle geldi. Dolar/TL kuru 14 TL’ye yaklaşmışken TCMB döviz piyasasına doğrudan müdahale etmeye başladığını duyurdu…

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), döviz kurlarına doğrudan müdahale ettiğini açıkladı. Son dönemde döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşum nedeniyle TCMB tarafından piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edildi. Piyasaların beklemediği bu hamle sonrasında Dolar/TL paritesinde sert satışlar görülmeye başlandı. TCMB en son 2014 yılının Ocak ayında 3.15 milyar dolarlık satış yapmasıyla buna benzer bir hamle gerçekleştirmişti.

TCMB Döviz Piyasasına Müdahale Etti

Son dakika gelişmesi olarak ekonomi haberlerinde gündem olan TCMB duyurusu dikkat çekti. TCMB piyasaya müdahale ettiğini açıklamasının ardından dolar kurunda sert bir düşüş hareketi gözlemlendi. TCMB tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada “Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edilmektedir.” ifadelerine yer verildi.

Bu duyurunun ardından çok kısa bir süre sonra TCMB ayrı bir açıklama daha yaptı. Böylelikle TCMB Borsa İstanbul A.Ş. Vadeli İşlemler ve Opsiyon Piyasası nezdinde işlem yapılmaya başlandığını da kamuoyuna açıkladı. TCMB buna benzer bir doğrudan döviz müdahalesini en son 2014 yılında 3.15 milyar dolar satarak yapmıştı. TCMB, TL’deki değer kaybına dur demek adına dolar satmaya başladı.

Ekonomistlerin Yorumları Peş Peşe Geldi

TCMB’nin dolar satmaya başlamasını duyurmasının ardından Ekonomist Özlem Derici Şengül, bu müdahalenin hafif bir sürpriz etkisi yarattığını söyledi. Derici Şengül, bundan sonra TCMB’nin piyasaya girmesinin dolar/TL’deki beklentileri değiştirebileceğini söyledi: “Daha önceki senelerde yapılan müdahalelerden yola çıkarsak, bu müdahalenin boyutları 2,5-3 milyar dolara çıkabiliyor. Fakat TCMB'nin bankalarla yaptığı swaplar dikkate alındığında açık pozisyonu var. Bu biraz hareket alanının daraltıyor.”

TÜSİAD Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç da TCMB’nin piyasaya dolar satarak müdahale etmesini yorumladı. Altınsaç bunun TCMB tarafından "Ben buradayım" mesajı niteliğinde olduğunu, ancak faiz indirimlerinin devam etmesi durumunda büyük bir etki yaratmayacağını söyledi. Dolar/TL kurundaki sert satışların ardından bir miktar alım geldiği de görüldü.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz