Hackerlar bu kez Ethereum'u vurdu

Kripto paralar arasında önemli bir yer tutan Ethereum, geçen hafta yapılan güncellemenin ardından hackerların saldırısına uğradı.

Kripto para piyasalarında Siber saldırı haberlerine her hafta bir yenisi ekleniyor. Geçtiğimiz haftalarda yaşanan Poly Network ve Liquid Global saldırıları ilk olmamakla beraber son da olmayacak gibi duruyor.

Geçtiğimiz hafta bir güncelleme yapan önde gelen kripto paralardan Ethereum'da güncelleme sırasında bir açık meydana geldi ve Hackerlar bu açığı fark edere sisteme saldırdı. Yetkililer sistemde oluşan açık için bir yama yayınlasa da Ethereum ağının yarısından fazlası bu durumdan etkilendi. Ethereum'un değerinde çalkantıya neden olan olayın ardından ETH fiyatı 3 bin dolar seviyesine kadar düştü. Yamanın kullanıcılar tarafından kullanılmasıyla sorunu çözmeye yaklaşan ETH'nin bugünkü değeri ise 3 bin 300 dolar civarlarında.

KRİPTO BORSALAR GÜVENLİ Mİ?

Dünyada kripto paralara duyulan ilgi hızla artarken kullanıcıların işlem yapabilecekleri kripto para borsalarının önemi de giderek artıyor. Kullanıcılar bu borsalarda hem Bitcoin, Ethereum gibi kripto paralarla işlemler yaparken hem de bu varlıkları borsanın sağladığı cüzdanlarda tutabiliyorlar.

Çok sayıda kullanıcı tarafından tercih edilmesine karşın bu borsaların güvenliği gün geçtikçe sorgulanmaya devam ediyor. Bu ay sadece Poly Network'te yaşanan saldırıda soyguncular 610 milyon dolar para çalmışlardı. Ancak bilançonun ağırlığı bununla sınırlı değil. Toplamda 2014 yılından bu yana en az 2,2 milyar dolarlık kripto paranın çalındığı tahmin ediliyor.

GELENEKSEL BANKALAR DA SALDIRILARDAN MUZDARİP

Uzun yıllardır ekonomik sistemin merkezinde bulunan bankalar da dijitalleşmeyle beraber hackerların saldırılarına maruz kalmaya başladılar. Fakat bankalarla kripto borsaları arasındaki temel fark, birinin yasalarca güvenceye alınmış ve denetleniyor olmasıdır. Bankalar bu denetime tabi tutulduğu için güvenliğine önem vermek zorundadır. Ancak kripto borsalarda bir denetim söz konusu olmadığı gibi konuya dair derli ve kapsayıcı bir yasa da henüz yoktur. Bu durumun sonucu olarak da hackerlar için yalnız başına okyanusta salınan bir ava dönüşme ihtimalleri işten bile değildir.

Öte yandan kripto para borsalarının açık kaynak teknolojileri üzerine inşa edilmesi de saldırıya açık hale gelmesindeki etmenlerden biri konumunda. Ancak yine de açık kaynak çalışmaların bir topluluk tarafından geliştirilmesinde kolektif zekanın başarısı yadsınamaz.

EN BÜYÜK KRİPTO PARA SALDIRILARI

İtalyan şirket BitGrail, 2018 yılında 230 bin kullanıcının toplamda 146 milyon dolarını çaldırdı. Kullanıcılar ise paralarına geri ulaşamadı.

Seyşeller merkezli kripto para borsası KuCoin, Kuzey Koreli oldukları düşünülen hackerların 2020'de düzenledikleri saldırı sonucunda 281 milyon dolar parayı çaldırdı. Ancak şirket bu paranın büyük kısmını geri almayı başardı ve mağdur müşterilere ödeme yaptı.

Japonya merkezli MtGox ise 2014'te hackerlara 450 milyon dolar kaptırdı. Bunun sonucunda şirket battı ve müşteriler parasını geri alamadı.

Çin merkezli Poly Network platformunda ise saldırganlar 610 milyon dolar soygun yaptı. Kendini "beyaz şapkalı" olarak tanımlayan hacker ise parayı iade etti ve müşteriler paralarına kavuştu.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz