Bakan Varank: Türkiye’nin otomobili 2023’te piyasaya sürülecek

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, yerli otomobilin 2022 yılının sonunda seri üretim bandından çıkacağını ve 2023 yılının ilk çeyreğinde piyasaya sürüleceğini söyledi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Tantavi Kültür Merkezi'nde AK Parti Bilgi ve İletişim Teknolojileri Başkanlığı’nca düzenlenen, AK Parti Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız'ın moderatörlüğünde, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer İleri'nin de katıldığı, "Net Konuşalım" programında gençlerle bir araya geldi.

“TOGG, 2023’ÜN İLK ÇEYREĞİNDE PİYASAYA SÜRÜLMÜŞ OLUR”

Gençlerin TOGG’un akıbetini sorması üzerine konuşan Varank, Türkiye’nin otomobiline bu kadar heyecan duyulmasından memnun olduğunu belirtti.

Tanıtımından bu yana herkesin çıkış tarihini merak ettiğini söyleyen Bakan Varank, “Türkiye'nin otomobili, inşallah 2022 yılının sonunda seri üretim bandından çıkacak. Fabrikanın inşaatı devam ediyor. Makine siparişleri yapıldı. Arabanın prototipleri testlere girmeye başladı. 2022 yılının sonunda seri üretim bandından çıkan araçlar, 2023 yılının ilk çeyreğinde piyasaya sürülmüş olur. Türkiye'nin otomobilini bir araba olarak görmemek gerekiyor. Türkiye'nin otomobil projesi aslında, değişen otomotiv endüstrisine Türkiye'nin bir cevabı. Biz aracı ilk ilan ettiğimizde doğuştan elektrikli olacağını, bazı otonom özelliklere sahip olacağını ve aynı zamanda fikri mülkiyet hakları bizim olduğu için bu aracı aslında teknoloji platformu olarak görmemiz gerektiğini, 'startup'ların geliştirdiği teknolojileri bu araca entegre edebileceğimizi dile getirmiştik. İnsanlar elektrikli araç için daha erken diyordu. Şu anki geldiğimiz noktada yüz yıldır otomobil üreten firmalar, biz bu elektrikli araç devrimini nasıl yakalayacağız diye endişe içerisindeler.

Biz aslında doğru zamanda doğru teknolojiye yatırım yapmış olduk. Başarının anahtarı da burada. Doğru zamanda doğru teknolojiye yatırım yaptığınızda kazanmamanız için hiçbir sebep yok” şeklinde konuştu.

GENÇLER YATIRIM DESTEKLERİNİ MERAK EDİYOR

Gençlerden yatırım yapmak isteyenlere ne tür destekler verildiği sorusunu yanıtlayan Varank, Türkiye’nin sadece teknolojiyi kullanan değil; geliştiren, üreten ve ihraç eden konumda olması için çok yoğun çalıştıklarını anlattı.

Türkiye’de hiç üretilmemiş ürünlerin Ar-Ge çalışmalarının TÜBİTAK ile yapıldığını söyleyen Varank, “Bunun gibi onlarca örnek verebilirim. Devletimiz üretim, Ar-Ge yapmak isteyen firmalara hangi destekleri veriyor diye merak ediyorsanız 'www.yatirimadestek.gov.tr' web sitesinden Türkiye'deki bütün kamu kurumlarının verdiği destekleri, teşvikleri takip edebilirsiniz. Bu adresi sık kullanılanlara eklemenizi tavsiye ediyorum” dedi.

“EN ÖNEMLİ İŞ İNSANA YATIRIM YAPMAK”

Gelişmiş ülkelerin teknolojik hamlelerine karşılık ne tür çalışmalar yapıldığı sorusu üzerine Varank, Türkiye’nin Milli Teknoloji Hamlesi ile karşılık verildiğini belirtti.

Bakan, dünyada rekabetçi olmak, teknoloji ve sanayide yarışmak için insan kaynağına yatırım yapmanın önemine vurgu yaptı.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz