Avrupa Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Avrupa Merkez Bankası, piyasa beklentileri doğrultusunda politika faizini sıfır, mevduat faizini yüzde eksi 0,50 ve marjinal fonlama faizini yüzde 0,25’te sabit tutma kararı aldı.

Avrupa Merkez Bankası (ECB), piyasa beklentilerini bozmayarak faiz oranları ve Pandemi Acil Varlık Alım Programı’nın (PEPP) toplam büyüklüğünde değişikliğe gitmeme kararı aldı. Tahvil alımlarında ise son iki çeyreğe göre daha düşük bir hızla ilerleneceği duyuruldu.

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada politika faizinin sıfır, mevduat faizinin yüzde eksi 0,50 ve marjinal fonlama faizinin ise yüzde 0,25'te sabit bırakıldığı bildirildi.

VARLIK ALIMLARI SALGIN BİTENE KADAR SÜRECEK

Avrupa Merkez Bankası, PEPP’in büyüklüğünün gerektiğinde artırılabileceğini belirttiği açıklamada, “Finansal şartlar ve Enflasyon görünümü üzerinde yapılan ortak değerlendirmede, yönetim konseyi olumlu finansman şartlarının PEPP çerçevesinde aylık net varlık alımlarının önceki iki çeyreğe göre ılımlı şekilde düşük hızla devam edebileceği sonucuna vardı” ifadelerine yer verildi.

Öte yandan 1 trilyon 850 milyar avroluk PEPP’te net varlık alımlarının en azından Mart 2022 tarihine kadar ya da “Kovid-19 salgınının sona erdiği” kararı verilene kadar devam edileceğinin altı çizildi.

“ENFLASYON ARTABİLİR”

Açıklamada ayrıca bankanın varlık alım programı kapsamındaki net alımların aylık 20 milyar avro seviyesinde sürdürüleceğine vurgu yapıldı. Enflasyon hedefine yönelik olaraksa “Geçiş sürecinde enflasyon oranı, hedefi bir miktar aşabilir” ifadesi kullanıldı.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz